Jedna kuća koči radove na I transverzali: “Nude nam gori objekat od ovog sada”

Vijesti 12. dec 202214:04 0 komentara
N1

"Radovi na IX transverzali odvijaju se već godinu dana. Izgradnju ove dionice, ali i I transverzale planira se smanjenje gužve u saobraćaju i lakši izlazak i ulazak u grad preko autoputa", rekao je za N1 ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta, rekavši da je proces usporen zbog neriješenih imovinsko - pravnih odnosa i nelegalne gradnje.

Jedan objekat, stambena kuća, koja se nalazi kod željezničke stanice na dionici I transverzale, stopirala je radove jer se vlasnik i Zavod za izgradnju spore na sudu.

U trošnom dijelu objekta koji je sporan za gradnju 1. transverzale, u, na prvi pogled preskromnim uslovima i skučenom prostoru, živi petočlana porodica.

N1
N1
N1
N1

Ekipa N1 je bila na toj lokaciji i razgovarala s porodicom. Vrata nam je otvorio najstariji član kojem se tokom nezvaničnog razgovora sa nama, pridružila i malena djevojčica. Kazao nam je da je slučaj na sudu, da zbog toga ne može javno govoriti te da njemu i njegovoj porodici nije ponuđena adekvatna zamjena za dom u kom sada živi, već objekat još gori od sadašnjeg.

Kada se IX transverzala spaja s autocestom i šta to znači za promet u Sarajevu?

“Prvu transverzalu smo proglasili od javnog interesa za KS međutim ništa nam to ne pomaže, mi imamo jednu kuću koja je sporna na prvoj dionici 1. transverzale od ulice Kranjčevićeve tj. od Američke ambasade prema ulici Braće Begića… tuže se vlasnik kuće sa opštinom, Zavodom, predmet je na sudu, nikakvih podataka nema kada bi to moglo biti gotovo, iako tu imamo odabranog izvođača, imamo projekatimamo i sredstva. Ono što će se morati uraditi u narednom periodu, i na višim nivoima vlasti i na kantonalnim nivoima vlasti, jeste da će se morati minjenjati ili prilagođavati određene zakonske regulative, procedure, propisi, normativi za izgradnju bitnih saobraćajnica koje su od javnog interesa jer ovako će se čekati puno”, kazao je ministar Šteta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!