Jedne su mučile stjenice, drugi strahuju od obrušavanja zidova: Razgovarali smo sa studentima o uslovima u sarajevskim domovima

Vijesti 11. nov 202307:39 0 komentara
N1

Voda koja kaplje sa plafona, zastarjele kupaonice, pojava stjenica, ovako studenti opisuju svoj život u pojedinim domovima. Traže da se riješi njihovi problemi. Uporedo, oni koji rukovode domovima, kažu da su subvencije i uplate studenata često nedovoljne za opstanak domova

Devetnaestogodišnja Adisa Gagula već dva mjeseca živi u domu u Nedžarićima. Već prvog dana, iznenadili su je uslovi.

“Što se tiče zidova u wc samo čekam dan da zid padne na mene. Kaplje voda. To je znak da se mora stolarija mijenjati, posebno zidovi i cijevi. Ja kad se kupam, meni kaplje sa drugog sprata voda. Stvarno me strah”, priča nam Adisa.

Ali, osim u kupatilu, voda kaplje i u čitaonici, kaže korisnik doma, Ahmed Hodžić. A još jedan od aktuelnih problema je i pojava stjenica:

“Na petom spratu A paviljona se desilo da imaju stjenice i da je urađena potpuno dezinfekcija. Ali tu zahtjeva dodatno da se uradi cijela dezinfekcija studentskog doma.”

Ipak, od 2021. godine mnogo toga se uradilo, kaže Abdusselam Civić, iz Udruženja studenata Studentskog centra Sarajevo. Ističe da su to i dalje uslovi koji zadovoljavaju tek osnovne životne potrebe:

“Mi očekujemo i tražimo od naših predstavnika, vlasti da to malo bolje uzmu u obzir tako da mi možemo ići u skladu sa vremenom. Ne možemo se mi zadovoljiti minimumom, koji su osnovne potrebe i da gledamo na to kao na neki napredak.”

Finansijski problemi glavni kamen spoticanja

Sa druge strane, direktor studentskog centra Amar Dovadžija kaže da, kada je preuzeo funkciju 2021. godine dugovanja su iznosila trinaest i po miliona KM. Sada, milion i sedamsto hiljada. Renovirana su tri paviljona na Bjelavama, utopljen je objekat u Nedžarićima.

“Vlastitim sredstvima smo izvršili rekonstrukciju kuhinje i bifea u Nedžarićima i Bjelavama. Nabavili smo namještaj u petom paviljonu iz kog su izlazile one ružne slike. Namještaj u C krilu u Nedžarićima. Stvorili smo neki minimum uslova” ,kaže Dovadžija.

Anita Glibić, direktorica mostarskog studentskog centra, saglasna je da su finansije glavni kamen spoticanja:

“Svi studentski centri finansiraju se od subvencija i uplata studenata, što je neprihvatljivo i nedostatno. Subvencioniranje studenata, svakodnevni problemi, pad studenata u cijeloj FBiH, vjerujem kada je Sveučilište u Mostaru da je vrlo slična problematika u Sarajevu, Tuzli, Bihaću.”

Cilj umrežavanje studentskih domova u regionu

A poboljšanje trenutnog stanja, možda je moguće ostvariti umrežavanjem i razmjenom iskustava na regionalnom nivou.

“Svi domovi imaju istu problematiku, ali imaju različita rješenja za neke probleme sa kojima se susreću. Cilj udruženja je predstavljanje ideja i konkurisanje za međunarodne IPA projekte”, navodi Darko Kolaković iz Udruženja učeničkih i studentskih domova Jugoistočne Evrope.

“Važan cilj je preko ove zajednice Jugoistočne Evrope tražiti projekte iz EU gdje bi naši studentski domovi mogli da traže finansijska sredstva i unaprijedili svoje projekte”, ističe Jasmina Biščević – Tokić, zastupnica zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Nastoji se stvoriti i mikroudruženje na nivou Bosne i Hercegovine, koje bi sarađivalo, a sve u cilju podizanja životnih standarda studenata u domovima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!