Jedno ažuriranje softvera uzdrmalo cijeli svijet: Za saniranje posljedica će trebati i vremena i novca

Vijesti 19. jul 202421:55 0 komentara

Jedan program, tačnije, jedno njegovo ažuriranje, uzdrmalo je doslovno cijeli svijet. Brojne institucije i kompanije zbog tog su ažuriranja poslovali s poteškoćama. Problem je pogodio i našu medijsku kuću.

Neuspješan update antivirusnog sistema CrowdStrike stvorio je višesatne probleme. Potpuna blokada rada trajala je relativno kratko, no posljedice će biti dugoročne.

“Antivirus ima jako velike ovlasti nad sistemom i praktično leži ispod samog sistema jako je, krucijalno je da on stabilno funkcioniše zato što ima pristup svim ostalim komponentama i Windowsa i ostalih aplikacija”, pojasnio je Predrag Puharić, cyber stručnjak i profesor na Kriminalističkom fakultetu.

Problem je što i mala greška na softveru može stvoriti globalne probleme. Zbog toga stručnjaci upozoravaju da je važno imati alternativu.

“Oslonjenost recimo na cloud kao iznanrednu tehnologiju to ustvari samo znači da ne vladate vi vašim sistemom nego vlada vaš pružatelj usluge i svakome se može desiti takve situacije. Ono što je bitno, a i ovaj put se pokazalo da nije tako, da kompanije treba da imaju neku alternativu”, mišljenja je Puharić.

“Ideja je da ne bude pogođena istim inscidentom. Recimo ako smo ovdje radili ažuriranje da ta druga lokacija nije uradila ažuriranje. U tom slučaju da se mogu prebaciti”, istakao je Saša Mrdović, profesor cyber sigurnosti na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu.

A koliko problema jedno ažuriranje može uzrokovati pokazalo se u poslovanju brojnih kompanija, među kojima je i N1. Enormne štete izazvalo je kašnjenje letova, nemogućnost rada banaka i zdravstvenih sistema. Letovi kod nas nisu kasnili, ali jesu u regiji.

“U tom administrativnom programu koji koriste došlo je do određenog kvara. Nije nikakav kibernetički napad, nego je kvar u tom programu”, istakao je Oleg Butković, ministar mora, saobraćaja i infrastrukture Hrvatske.

“Možemo Vas informisati da svi letovi do 09:00 sati danas nisu imali kašnjenja u polijetanju izazvanih problemom pada određenih sistema. U ovom trenutku nemamo najvaljenih kašnjenja u dolasku iz tih ili sličnih razloga”, naveli su iz Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

Probleme nisu imali ni u Centralnoj banci BiH, kao ni u zdravstvenom sektoru. Iako bh. kompanije ovaj problem nisu posebno osjetile, sada se pojavila bojazan od ponavljanja. A greške i rizici uvijek postoje.

“Može se desiti da kada probavate onda to radite na 5,10 određenom broju računara. Možda je konfiguracija na tim računarima bila posebna, na njoj nije bilo nešto što postoji na ovim računarima na kojima se to desilo”, ustvrdio je Mrdović.

“Ako ste kuhar naprimjer i pravite kući odličan hljeb i ako iste omjere stavite i odete da napravite hljeb od 100 kilograma ili od 500kg nije sigurno da će isto raditi kao onaj od jednog kg. Nisu baš iste stvari kada radite na malo i na veliko”, naveo je primjer IT stručnjak Haris Hadžialić.

Upozorava se i na ovisnost od sistema, ali i njihovu ranjivost. Problem riješen, no za posljedice će izgledno trebati i vremena i novca. I pogođenim kompanijama da vrate u tih nekoliko sati izgubljeno, ali i CrowdStrikeu koji je tokom dana izgubio 14% dionica.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!