Jedno zaduženje u Republici Srpskoj pokriva se sa četiri nova

Vijesti 09. jun 202321:21 1 komentar
Vlada RS

U samo jednom mjesecu čak četiri zaduženja Republike Srpske. Ukupna vrijednost 300 miliona maraka, sve za vraćanje duga od 330 miliona koji ne brine premijera.

“Zaista ne znam zašto se potencira na tim pitanjima i tolika briga za Republiku Srpsku evo vidite ja sam opušten kad razgovaram na tu temu”, rekao je Rdovan Višković, predsjednik Vlade RS.

Ipak, iako je premijer dijelio optimizam nakon zajedničke sjednice entitetskih vlada, da je situacija ipak pesimistična govore brojevi. Poređenja radi, u cijeloj 2021. Republika Srpska je vratila 661 milion duga. 28. juna na naplatu dolazi pola od toga zbog zaduženja na Bečkoj berzi 2018. Da je problem ipak težak govori rješenje koje vlast vidi – novo zaduženje kroz aukciju trezorskih zapisa i tri emisije obveznica po kamatnoj stopi od 6,1 odsto. Ta kamata duplo je veća od one koju plaća Federacija za zaduženja na domaćem tržištu, premijer će reći to je zato što su tamo bili pametniji.

N1: Jeste li možda potražili savjet i u vezi sa izlaskom na finansijsko tržište?

Višković: Nisam tražio mišljenje, ne treba mi mišljenje, dovoljno sam školovan i pametan da imam svoje mišljenje pa da ne idem p tuđe mišljenje. Ali to što ste mene pitali, trebali bi potražiti negdje na kafici Mladena Ivanića u Banjaluci pa da ga pitate zašto je prodavao banke Republike Srpske za jednu konvertibilnu marku.”

Ivanić za kafu danas nije bio dostupan, ali su iz njegovog PDP-a podsjetili da ta jedna banka o kojoj Višković govori i danas posluje, te kako su za 17 godina vlasti SNSD-a propale tri. I osim reakcije na tu Viškovićevu izjavu opozicija danas ćuti, iako su se neki još juče bili žustri u Narodnoj skupštini gdje je Igor Crnadak podsjetio na ovu ministarkinu izjavu.

Opširnije u prilogu Mladena Vujinovića.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare