Jednoglasno usvojena Rezolucija o BHRT-u, izdata naredba Poreskoj upravi FBiH

Vijesti 29. mar 202216:31 0 komentara
FENA/Hazim Aljović

Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine sa 70 glasova "za" usvojili su Rezoluciju o javnom interesu za funkcionisanje BHRT-a. Ovom rezolucijom koju su predložili poslanici Sanela Prašović Gadžo i Irfan Čengić, obavezuje se Poreska uprava FBiH da odblokira račune BHRT-u.

“Ako srušite BHRT, srušit ćete sistem države”

“Rezolucija se odnosi na to da otvorimo prostor i damo smjernice Poreskoj upravi FBiH da odblokira račune bh. radio-televizije. To je važno prije svega jer je ti RTV koja ima odrednicu državne. Borili smo se u ratu da sačuvamo državu i RTV BiH, i uspjeli smo u tome. Molim vas da ovaj dom pokaže da neće biti saučesnik u rušenju BHRT-a. Ovo je važna kuća i zbog 870 porodica. Radnici proteklih dana razmišljaju kako da prežive dana i kako da daju djeci novac za užinu”, rekla je Prašović Gadžo.

Istakla je kako je ova rezolucija važna i zbog toga što preko repetitora BHRT-a idu sistemi relejne veze OSBiH, policijskih agencija u BiH, državnih institucija i drugih televizija, telekoma itd.

“EP HZHB je ne znajući za te podatke, isključila struju BHRT-u i IDDEEA zaustavila svoj rad jer ide preko repetitora BHRT-a. Ako srušite BHRT srušit ćete sistem države preko koje funkcioniše”, dodala je.

Poslanik Čengić kazao je kako ovom rezolucijom pozivaju i Vijeće ministara i entitet Republika Srpska da poštuju državni zakon.

“Ključni dio su smjernice PU FBiH. Nemojte da mi budemo omča oko vrata BHRT-a. Jasno nam je da postoje snage koje žele izgasiti BHRT, ali nemojte da FBiH otežava rad”, poručio je.

Rezolucija je jednoglasno usvojena.

Tekst Rezolucije

“Pozivamo Vijeće ministara Bosne i Hercegovine i Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine da osiguraju dosljednu primjenu Zakona o Javnom radiotelevizijskom sistemu Bosne i Hercegovine (Službene novine Bosne i Hercegovine broj 78/2005, 35/2009, 32/2010, 51/2015 i 25/2016) na teritoriji cijele države Bosne i Hercegovine.

Pozivamo nosioce sudske vlasti da u što kraćem roku rješavaju sporove koji nastaju zbog neispunjavanja zakonskih odredbi Zakona o Javnom radiotelevizijskom sistemu Bosne i Hercegovine.

Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine nalaže Poreskoj upravi Federacije Bosne i Hercegovine, dajući navedenoj instituciji smjernice za rad i postupanje u vezi pitanja ove Rezolucije, kako bi se osigurao neometan rad i pristup transakcijskim računima Radio-televiziji Bosne i Hercegovine, jer je navedeno od javnog interesa za građane Bosne i Hercegovine, sve do završetka sudskog spora sa Radio Televizijom Republike Srpske koja prikuplja taksu u Republici Srpskoj i u Brčko distriktu BiH, i koja od 2017. godine ne uplaćuje taksu BHRT-u u skladu sa zakonom, te sve dok Vijeće ministara Bosne i Hercegovine ne osigura dosljednu primjenu Zakona o Javnom radiotelevizijskom sistemu Bosne i Hercegovine na teritoriji cijele države Bosne i Hercegovine.

Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine poziva Ured visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini i međunarodnu zajednicu da ispunjavaju svoje obaveze iz Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini u dijelu koji se odnosi na sadržaj i ove Rezolucije, te da osiguraju programe podrške razvoja javnog Radio-televizijskog servisa Bosne i Hercegovine – BHRT.

Pozivamo zakonodavnu i izvršnu vlast entiteta Republika Srpska da provodi Zakon o javnom radio-televizijskom sistemu Bosne i Hercegovine, te da osigura da Radio-televizija Republike Srpske ispunjava svoje obaveze prema BHRT-u u skladu sa zakonom.

Zabrinuti za funkcionisanje BHRT-a i ispunjavanje osnovnih zadataka javnog servisa, a uvažavajući ustavne nadležnosti svih nivoa vlasti BiH i obaveze propisane zakonima koje je donijela Parlamentarna skupština BiH u ovoj oblasti i pozivajući se na međunarodne standarde i međunarodnim dokumentima zagarantovanu slobodu govora, objektivno, neovisno i istinito informisanje javnosti, iz BHRT- a ukazuju na činjenicu da je posebna zadaća proizvoditi i distribuirati programske sadržaje koji nemaju komercijalnu, nego visoku društvenu vrijednost”, navodi se.

UO BHRT: Pozivamo na dogovor

Danas se oglasio i Upravni odbor BHRT-a koji je još jednom pozvao državne institucije, sve mjerodavne i nadležne da se žurno uključe u rješavanje problema zbog kojih javnom medijskom servisu u BiH prijeti gašenje.

“Podsjećamo, BHRT je u ovakvu situaciju doveden zbog višemilionskih dugovanja entitetskih televizija. Ne poštuje se zakon koji su donijeli osnivači – državni parlament, ne plaća se i ne dijeli novac od RTV pretplate. Gašenjem javnog servisa BiH će ostati bez jedinog svjetla i glasa u europskoj razmjeni programa, te bez još jednog ispunjenog uvjeta za ulazak BiH u EU. Pozivamo na dogovor, rješavanje situacije i žurno djelovanje… pozivamo državni Parlament, Vijeće ministara BiH da pokrenu inicijative za iznalaženje trajnog rješenja financiranja BHRT-a i isplate dugovanja prema ovom emiteru. Bez javnog servisa BiH ne može biti funkcionalna država koja pretendira što prije biti dijelom europske obitelji. BHRT je uvijek bio glas razuma, profesionalizma i neovisnosti. Uključimo se, reagirajmo i pomozimo da to i ostane. Upravni odbor BHRT-a otvoren je za suradnju i dogovor kako bi se kriza što prije riješila, a javni servis počeo normalno funkcionirati”, poručili su.

Radnici BHRT-a poručili: Država nema alternativu, nema je ni Javni servis

Jučer su i radnici BHRT-a održali proteste s kojih su poručili da će braniti Javni servis do kraja, ali da im je potrebna pomoć.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!