Jesenji festival cvijeća, plodova i meda u Banjaluci: Mladi sve više okrenuti zdravoj ishrani

Vijesti 21. sep 202419:06 0 komentara

Ljepotu cvijeća i sladak ukus meda donio je Jesenji festival u Banjaluci. Trideset domaćih proizvođača izložilo je svoje proizvode u susret jeseni. I na ovogodišnjem sajmu cvijeća, plodova i meda, svaki štand priča je za sebe.

Iako još uvijek nije stigla kalendarski, toplinu jeseni donijela je raskošna paleta boja u banjalučkom parku. Cvijetni aranžmani, dekoracije, biljke za dom na svakom ćošku. Na štandu kod Zorice posebno istaknute. Poseban je i njen način njege i pažnje prema njima.

“Ja sa njima malo popričam, izvinite sačekajte, i zaista oni meni jedini sve oproste i jedini me čekaju. Ja živim u čoporu njih i sad zamislite, ionako se komšiluk čudi, još da pričam sa njima, onako mislima mi se ispričamo i to je to”, kaže Zorica Toprek.

Miris svježeg cvijeća i na štandu pored. No i miris koji označava da hladniji dani dolaze, kestena. Za ovaj jesenji plod zadužen je majstor Ljubo, a za cvijeće – njegova supruga. Priznaje, kome bolje ide posao, ali i ko više kupuje cvijeće.

“Ja samo plaćam, ona troši. I muškarci kupuju. Više žene, ali ima i muškaraca dosta. Ima, onih koji kupe i kažu: ‘Nosim cvijeće da svako zna i vidi'”, dodaje Ljubo.

Na štandu kod Nemanje, ruku pod ruku rakija i med. Otkriva, šta se bolje prodaje.

“Pa jednako. Ipak, možda bolje med”, kaže Nemanja Petković.

Brojni prolaznici pazarili su danas ukrasne biljke za dom, domaći džem, sokove, ajvar, turšiju. Sve ukrasili bundevama. Ali i zastali kod, pomalo čudno, sadnica limuna i mandarine.

Oni, koji su bili u potrazi za zdravom alternativom, zadržali su se kod Stojanke koja se bavi organskom proizvodnjom. Iako suša i nevrijeme nisu pogodovali poljoprivrednim kulturama, police je uspjela napuniti.

“S obzirom na teška vremena sve više i više mladog svijeta, ali i ostali okreću se zdravoj hrani jer zaista vidimo da ova hemija zaista uništi”, kaže Stojanka Petrović.

Zbog čega čuvanje domaće proizvodnje nije samo ekonomsko pitanje, već i pitanje kvaliteta života kroz kvalitet ishrane, zdravlja, ali i tradicije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!