Još jedan argument u rukavu protiv gradnje odlagališta radioaktivnog otpada

Vijesti 24. jan 202118:25 > 19:48 2 komentara

Nakon potresa u Petrinji, još glasniji su protivnici izgradnje odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj Gori. Kasarna Čerkezovac svega je 40 km vazdušne linije udaljena od epicentra decembarskog razornog zemljotresa, što je članovima BH ekspertskog tima još jedan argument u rukavu protiv gradnje odlagališta istrošenog radioaktivnog otpada iz nuklearke Krško. Još se čeka na zvanične korake pravnog tima, a tužba protiv Hrvatske zbog kršenja ESPO konvencije najavljuje se stidljivo.

Snažna i čista Una. Za Novljane je ponos, ali i život.

Samo dva kilometra od gradske plaže u Novom Gradu, Hrvati bi da grade odlagalište nuklearnog otpada. Strepnja onih koji se bore protiv toga, pojačani su zbog velikog potresa u Petrinji.

“Pričamo o podzemnim vodama, 15.000 ljudi iz Novog Grada pije tu vodu. Imamo trusno područje, nažalost smo dobili jako ružnu potvrdu da smo u pravu. Kada smo upozoravali da je trusno područje dobili smo omalovažavanje. Sada kada se to desilo sliježu ramenima, kao neće to više. Nije to način na koji se trebamo odnositi prema nisko i srednje radiokativnom otpadu. Bosna i Hercegovina, moramo biti realni, ima niz propusta na ovu temu. Moramo ispraviti. Moraju biti deponovane izjave da prihvatamo Međunarodni sud. Dosta se stvari mora papirološki odraditi”, kazao je Mario Crnković, član Ekspertskog tima.

Izvještaj ekspertskog tima uskoro će se pojaviti pred Savjetom ministara. Tada na scenu stupa pravni. Ako se pokaže da je lokacija kasarne “Čerkezovac” neadekvatna za odlaganje, ili pak opasna po život, zdravlje i okolinu, Predsjedništvo BiH će moći pokrenuti tužbu protiv Hrvatske pred Međunarodnim sudom u Hagu.

“Taj lokalitet nije adekvatan. Naravno treba čuvati dobre bilateralne odnose s Hrvatskom, a u koliko Hrvatska nastavi da potencira izgradnju odlagališta na tom lokalitetu, siguran sam da ćemo primijeniti, ne samo ESPO konvenciju, nego tražiti i pravnu zaštitu, zbog čega smo i formirali pravni tim, koji već radi”, izjavio je Staša Košarac, ministar spoljnje trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Prije pravnih poteza, dobrosusjedski poziv Hrvatskoj:

“Pozivam vlasti Hrvatske da još jednom preispitaju svoju odluku, da prihvate prijedlog vlasti Slovenije. Da odlagalište grade u mjestu Vrbine, gdje je i bilo planiralo i predviđeno da se zajedno odlaže to istrošeno nuklearno gorivo iz nuklearne elektrane Krško”, kazala je Srebrenka Golić, ministrica ekologije RS.

Nekoliko stotina metara od granice BiH i Hrvatske nalazi se Čerkezovac. Mjesto je to koje će potencijalno biti odlagalište istrošenog nuklearnog goriva iz elektrane Krško. Mjesto je to od kojeg strahuju stanovnici Novog Grada, ali i 13 bh. opština u slivu Une. Strahuju i plaše se onoga što slijedi.

Tajanstvena JNA kasarna, kojoj ni u bivšoj nam državi nije mogao baš svako prići, tako je i dalje enigma. Na kućnom pragu stanovnika Novog Grada, uplašenih zbog razornih zemljotresa, bude se nove sumnje:

Šta bi bilo da je već otpad već tu…

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare