Još jedna velika tragedija u BiH: Je li krajnje vrijeme da se u edukaciju o saobraćaju uključe i psiholozi?

Vijesti 18. maj 202420:40 0 komentara
Čitatelji

Crna statistika neumoljiva. I danas saobraćajne nesreće sa smrtnim ishodom. I ne prođe nijedan vikend bez ovakvih vijesti. Strožija kaznena politika i edukacija možda bi ublažile crnu statistiku, kaže struka. Dodaju da je krajnje vrijeme da se u ovu oblast uključe i psiholozi.

Novi dan nije donio mnogo toga dobrog. U teškoj saobraćajnoj nesreći u blizini Zenice poginuo je vozač kamiona. Od početka maja zabilježeni su udesi gotovo u svakom dijelu Bosne i Hercegovine. Još uvijek su vodeći uzroci neprilagođena brzina i alkohol. Da trenutak nepažnje zauvijek može promijeniti život, svjesni su oni koji posljedice trpe i danas.

“Ja sam bio vozač, moja greška je bila što nisam bio vezan, jer nije bila teška saobraćajna nezgoda, ali sam ja povrijedio vrat, udario glavom jer nije bilo pojasa da me zadrži. Nezgoda se desila tako što sam vozeći se, jedan vozač je neoprezno izašao ispred mene prilično blizu, ja sam pokušao da ga zaobiđem, da ga ne udarim, direktno u njega, i sletio sam sa puta. Moje auto se okrenulo, udario bočnom stranom i ja sam udario glavom. Posljedica je paraplegija, život u kolicima već 26 godina”, ispričao nam je Zoran Vujin iz Udruženja Step.

A tokom tih 26 godina nije se poboljšala slika na bh. cestama. Broj udesa raste iz godine u godinu. Samo tokom prošle, zabilježeno je više od 35 hiljada, što znači da se u prosjeku, svakog dana događalo oko 96 prometnih nezgoda. Građani lopticu prebacuju na nadležne i pozivaju na češće kontrole i sankcionisanje nesavjesnih vozača.

Opširnije u prilogu Dragice Gajić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!