Jošanica – selo u kome više skoro niko ne živi: “I sad čujem zapomaganje”

Vijesti 14. dec 202220:10 1 komentar

Lišavanjem slobode šest osoba zbog ratnog zločina u Jošanici, ovaj slučaj pokrenuo se sa mrtve tačke kažu porodice stradalih. 19.decembra 1992. godine ubijeno je 56 osoba srpske nacionalnosti, a najmlađa žrtva imala je 2 i po godine. Ovo selo u blizini Foče, u kome više skoro niko ne živi, posjetila je naša reporterka Dragica Gajić.

Nikoljdan već trideset godina nije isti za Jošančanine. Decembar budi slike na stradanje 56 osoba. Dušanka Lalović, tada sedamnaestogodišnja djevojka, krenula je na slavu kod babe i djeda, ne sluteći šta će se dogoditi.

“Slike su jasne i dan danas iako je prošlo 30 godina. I sad čujem zapomaganje Olge i male Danke koje se evo otprilike njih su poveli iza mojih ledja, gdje zovu ne vodite me, ubili ste mi sve, ubili ste mi djecu, ostavite me, ubijte me. U tom trenutku ja nisam znala da je u pitanju Olga. Cijela Jošanica je gorila, odjekivali su pucnji, strašni povici, gledali smo prizore strašne, nastradao mi je otac, tetka”, kazala je Dušanka Lalović Višnjić.

Najmlađa žrtva bila je Danka Tanović, koja je imala svega dvije i po godine. Njena kuća je iza mene i ta kuća je takođe spaljena, a tijelo male Danke pronađeno je u šumi nedaleko odavde u aprilu 1993. godine.

Sve stradale pregledao je medicinar Slavko Đorđević. Kod jednog tijela posebno je zastao.

“U mrtvačnici na patosu kad su poredani, bilo ih je puno, i ja pogledam u sredini kad sestra leži krvava, rasječenog vrata i pored nje muž. Meni je to bio veliki stres, težak, ali sam morao sačuvati stanje i tada smo vršili identifikaciju”, rekao je medicinar u penziji Slavko Đorđević.

Vijest da je šest osoba lišeno slobode, te da su pod istragom zbog zločina u Jošanici, ohrabrilo ih je u borbi za pravdu.

“Konačno je tužilaštvo BiH i sud počelo profesionalno da obavlja svoj dio posla i pozdravljamo odluku o početku procesa i hapšenju osumnjičenih. Nadamo se da će nastaviti da profesionalno odrađuju svoj posao, jer nakon 30 godina to zaslužuju kako žrtve tako i istina”, kazao je Janko Filipović, iz Organizacije porodica poginulih boraca i nestalih Foča.

Istinu za smrt svog oca čeka i Slaviša Mićević.

“Mi već 30 godina čekamo da izađu pred lice pravde, da tužilaštvo pokrene postupak i nadamo se da neće na ovome stati, ko je god počinio zločin da će odgovarati”, rekao je Slaviša Mićević.

U iščekivanju pravde, u Jošanici su izgradili crkvu. Ona je, kažu, hram i simbol života koji ih okuplja i daje snagu da nastave dalje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare