Josipović: Prijatelji BiH malo mogu pomoći, glavna odgovornost za ulazak u EU je na domaćim političarima

Vijesti 19. apr 202421:12 0 komentara
N1

Bivši predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović jedan je od učesnika konferencije u Sloveniji "Prijatelji Zapadnog Balkana". U razgovoru za N1 kazao je kako su svi učesnici konferencije zaista prijatelji zemalja koje teže ka Evropskoj uniji, ali da uprkos velikoj podršci postoje stvari koje zemlje poput Bosne i Hercegovine i Srbije moraju obaviti same da bi postale punopravne članice EU.

“Čini mi se da Zapadni Balkan nije dobrim tempom krenuo prema EU, da bez obzira što su neke zemlje dobile neku vrstu zelenog svjetal, imaju još jako dug put . Mislim da postoji politička volja u Evropskoj uniji da se prime sve zemlje u članstvo i vidljivo je iz ovih diskusija da su to sve prijatelji Zapadnog Balkana. Stanovišta vlada iz različitih zemalja i međunarodnih organizacija ne razlikuju se bitno. Svi su jako za”, rekao je Josipović za N1.

Smatra da je, uprkos problemima koje ima sama EU i možda nedovoljan angažman EU i SAD da podstaknu pozitivine procese i nedovoljno djelovanje mehanizma “batine i mrkve”, glavni problem politička volja i aktivnosti u samim državama.

“Kada pogledamo očekivanja ona nisu sasvim jednaka prema svim zemljama. Postoji tehnički aspekt koji je manje-više jednak i to je stvar jednostavnija bez obzira na obimnost posla jer postoje eksperti i iz Hrvatske koji su spremni pomoći. Mi smo taj put prošli, nije bio lagan, ali je bio jasan. Kada promijenite ne znam koliko stotina zakona onda ste ispunili te uvjete. Ali postoje politički uvjeti oko kojih ne postoji jedinstvo u samim zemljama. Najviše se govorilo o odnosima Srbija-Kosovo i unutarnji odnos u BiH. Mislim da relativno malo mogu pomoći prijatelji svih tih država, primarna odgovornost je na domaćim politikama i političarima koji moraju pokazati želju i volju za kompromisom i iznalaženju rješenja kojim će i EU, ali i same zemlje koje su uključene u probleme biti zadovoljni. Nije lako, tu treba puno samodiscipline, hrabrosti i spremnosti da se političari suoče s određenim predrasudama i presijama, ali to je takav sport i nema drugo rješenja”, rekao je Josipović.

Na pitanje šta BiH koči na putu ka EU, naveo je: “Puno toga.”

“Jedno je određena secesionistička politika koja se naslućuje u RS, ali tu postoje u drugi problemi u funkcioniranju BiH kao države. Tu su odnosi unutar FBiH i ekonomski odnosi koji imaju političku dimenziju, pitanje izbornog sistema, izgradnje institucija itd. U velikoj mjeri institucijama u BiH ne upravlja sama BiH, od sudova do institucije visokog predstavnika za koje smatram da je u ovom trenutku nužna i korisna. Najbolje će biti kada ne bude ni visokog predstavnika ni stranih sudija ni intervencija izvana i kada u samoj BiH pronađete optimalna rješenja s kojima ćete se svi usaglasati. Ja spadam u susjede, nisam više u politici, koji jedva čeka da neđete konsenzus. Treba naći kompromisni model u kojem će svi pronaći pravičnost. Znam da to nije lako”, zaključio je Josipović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!