Jovanović: Zapad potcijenio Putina, zaboravili njegovu poruku iz 2005.

Vijesti 17. mar 202217:46 > 20:35 3 komentara
STRINGER / AFP

Milovan Jovanović, novinar i politički komentator, kazao je za N1 da je Ukrajina žrtva borbe Zapada sa Rusijom. Naglasio je da se uspostavlja nosi svjetski poredak, a da će posljedice toga osjetiti svi. Jovanović je ocijenio kako su SAD i EU potcijenile ruskog predsjednika Vladimira Putina koji je najavljivao invaziju mnogo ranije, ali se Zapad nije obazirao.

Hoće li sankcije dugoročno poljuljati Putinovu vlast u Rusiji. Sve je više nezadovoljnih u toj zemlji?

Sankcije će nanijeti veliku štetu građanima Rusije i odrazit će se, vjerovatno, i na režim u Kremlju, ali posljedice će osjetiti cijeli svijet. Svjedoci smo rasta cijena. Sankcije nanose veliku štetu, one se brzo uvode, ali je problem kada ih bude trebalo ukinuti. Trebat će mnogo vremena da se situacija između Rusije i Zapada vrati na ono vrijeme pred početak invazije.

Mnogi se pitaju jesu li opravdane ovolike cijene goriva u Evropi ili je sve urađeno sa ciljem da se pokrene što veći talas nezadovoljstva protiv Rusije?

Činjenica je da sve ovo što se dešava, i ova agresija Rusije na Ukrajinu i ove sankcije – sve se odražava na cijeli svijet.

Je li ovo zapravo ekonomsko-energetski rat?

Ovaj rat ima elemente ekonomsko-energetskog rata, ali ono što je po meni mnogo važnije je promjena svjetskog poretka. Danas se ponov gradi gvozdena zavjesa i te posljedice će se tek osjetiti. Ide se u prekidanje veza sa Rusijom i imat ćemo novi hladni rat.

Rusija je ublažila svoj stav u pregovorima o mogućem rješenju, više ne traže predaju Ukrajine. Da li je Putin mislio da će brže i lakše savladati otpor Kijeva?

Teško je to reći. Paradoksalno je da je Rusija napala Ukrajinu kao predsjedavajuća Vijeća sigurnosti UN-a. To je pokazalo da to tijelo nadležni za održavanje svjetskog mira ne služi ničemu. Ovo smo svi mi očekivali. Zapad je potcijenio Putina. Nije on ustao jedno jutro i kazao da će napasti Ukrajinu.

Zaboravljamo njegovo obraćanje iz 2005. gdje kaže da je raspad SSSR najveća svjetska katastrofa. Ima također njegov govor u Minhenu gdje je kazao da je za Rusiji neprihvatljivo širenje NATO-a ka istoku. Niko se zbog toga nije mnogo obazirao. On je 2008. otcijepio Južnu Abhaziju i Osetiju i kakve je posljedice trpio? Nikakve. 2014. isto uradio u Krimu i kakve je posljedice trpio? Opet nikakve. Da ne govorim o raznim ubistvima širom svijeta. Dakle, ništa ovo nije bilo neočekivano. Kad je prošle godine počelo gomilanje ruskih trupa na granici sa Ukrajinom bilo je jasno šta se sprema. Ukrajina je geopolitička žrtva obračuna Zapada sa Rusijom.

Mnogi sumnjaju da je Ukrajina konačan cilj ovog pohoda ruskih snaga. Mislite li da Putin ima pretenzija i prema još nekim teritorijama u okruženju?

Ja to ne bih isključio. Cilj Rusije je da zauzme cijelu Ukrajinu, da u Kijevu instalira marionetsku vladu. Da li će se ljestvica podići i da li se može desiti da Rusija krene na Moldaviju kako bi zatvorila cijeli pojas… Ili da usljedi intervencija na baltičke države – sve je moguće. Mi smo na pragu trećeg svijetskog rata. Zapad je potcijenio Putina i sad dolazi do resetovanja NATO-a. A Alijansa je rekla da neće ratovati što znači da je Ukrajina ostavljena na milost moćnoj Rusiji. Zapad je isto tako izigrao BiH i Srbiju i Crnu Goru tako što ih nije primo u punopravno članstvo u EU. Besramna objašnjenja korumpirane briselske administracije da nisu zadovoljeni standardi. Zar su Rumunija i Bugarska zadovoljile standarde? Zbog toga sljepila briselske administracije mi danas imamo rusku invaziju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare