Član Bundestaga: Ahmetović podržava Komšića, a ja Bećirovića

Vijesti 07. jul 202217:58 > 19:03 4 komentara
Josip Juratović (N1)

Njemački parlament u petak bi trebao razmatrati rezoluciju o stanju u Bosni i Hercegovini koju su predložili zastupnici iz vladajuće koalicije predvođene socijaldemokratima. Zašto je član te stranke Josip Juratović upozorio kako taj dokument ima manjkavosti koje mogu zloupotrijebiti bh. političari u predizbornoj kampanji? Zašto smatra da je osim Dodika i Čovića, u rezoluciji trebao biti prozvan i Izetbegović? U Danu uživo otkriva Josip Juratović, zastupnik u Bundestagu.

Vi ste otvoreno protiv dijela rezolucije u kojem se govori kako u BiH vlada politički nepotizam u srpskim, hrvatskim i bošnjačkim redovima, ali zbog toga što se izričito navode u tom kontekstu Dodik i Čović, a ne i Bakir Izetbegović. Koja je vaša argumentacija?

Kad se u tekst govori o korupciji i kriminalu i prozivaju se bošnjačke, srpske i hrvatske nacionalističke stranke – po meni kada se pominju Čović i Dodik treba da stoji i bošnjčka strana koja provodi tu korpuciju. Ne znam zašto to nije navedeno. Oni koji su pravili nacrt te rezolucije fokusirali su se na temu secesionizma i sepearatizma. Težište se stavilo na Dodika, ali i na Čovića koji na neki način podržava Dodika. Nacionalizma, koji je po meni glavni problem u BiH, ima na sve tri strane. Sutra imamo raspravu u Bundestagu o dva dokumenta – jedan je slanje njemačkih vojnika u Bosnu i Hercegovinu, a drugi je o budućnosti BiH.

Vi kažete da Izetbegović ne misli iskreno kada govori o građanskoj državi i da zapravo radi u dogovoru sa Čovićem?

Ja sam neko ko decenijama prati situaciju u BiH i poptuno je jasno da ima trojac – Dodik, Čović i Izetbegović – koji su odgovorni za situaciju u BiH. Čović i Izetbegović se kao ne mogu dogovoriti u Federaciji jer znaju da svaki dogovor znači njihov politički kraj. Izetbegović kao zagovara tzv. građansku državu, ali je ne živi i to se vidi na područjima gdje vlada SDA. Na drugoj strani Čović je protiv građanske države i obojica taj termin zloupotrebljavaju.

U kakvim ste odnosima sa kolegom iz stranke Adisom Ahmetovićem?

Potpuno je normalno da imamo različita razmišljanja i to demokratija i znači – takmičenje najboljih ideja. Tu ne postoji nikakav spor kako se predstavlja u javnosti. On ima pravo na svoje mišljenje, kao što to imam i ja. Očigledno je da imamo različite poglede na izbore u BiH. Ahmetović direktno podržava Komšića i indirektno Izetbegovića, dok ja podržava sestrinski SDP i Bećirovića. To nije nikakav problem oko toga.

Da li su pisanja medija uticala na vaš odnos? Hrvatski predsjednik Milanović je također kritikovao Ahmetovića?

Mislim da je apsolutno neprihvatljiv pristup Zorana Milanovića, posebno kad se tiče moga kolege Ahmetovića. Čuo sa kako na neki način, rasističkim izjavama, govori o njemu. Ahmetovića je moj stranački kolega, ja respektujem njegovo mišljenje isto kao što i on moje. Mislim da nije korektno da se na nacionalistički način govori o njemu.

Da li je bilo pokušaja uticanja na vas?

Oni koji me poznaju znaju da niko ne može na mene uticati. Imam dovoljno iskustva što se tiče BiH i Zapadnog Balkana da mogu dobrp procijeniti šta je najboje za ovaj region.

Kako vidite ponašanje Dodika i Čovića?

Mi smo navikli da Dodik pred svaku izbornu kampanju potegne priču o otcjepljenju, a onda kaže da to tako nije mislio. Ovaj put zbog rata u Ukrajini je neprihvatljivo da se igra sa takvim tema secesionizma i separatizma. Suverenitet i integritet Bosne i Hercegovine je neupitan svi mi u EU ćemo stati u zaštitu. Mogu predložiti Dodiku i Čović da se ne igraju sa tim temama.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare