Juratović za N1: Dodik je jedan od Sanadera u BiH

Vijesti 01. nov 202318:11 0 komentara
N1

Josip Juratović, zastupnik SPD-a u njemačkom Bundestagu danas je u Danu uživo na N1 kazao da je BiH izgubila previše vremena na EU putu, te da ono što je urađeno do sada nije dovoljno za predpristupne pregovore.

“BiH je u zadnjih godinu-dvije napravila dosta veliki korak u razvoju, prije svega uspostavom funkcionalnosti institucija. Nažalost, nije dovoljno, potrebno je 14 prioriteta ispuniti. Mora se raditi na tome da se i to ispuni, ali ovo do sada nije dovoljno da se ispuni predpristupnim pregovorima”, kazao je Juratović.

Dodaje da je previše vremena izgubljeno na putu ka EU.

“BiH je do sada previše vremena izgubila na putu EU i nadam se da će ovi zadnji koraci koji su potrebni biti ubrzani i da ćemo svim snagama dovesti da BiH krene putem EU”.

Ko koči EU put?

“Mislim prije svega, ta priča oko Dodika i njegovo busanje i kontriranje EU i na kraju pristane na sve, samo koči i zadržava procese koje on neće moći zaobići. To je tragično. Tragično za BIH i za njegov narod koji on navodno sa toliko intenziteta zastupa i brani”.

Juratović dodaje da RS permanentno blokira procese u odnosu na BiH.

“I za početak pregovora trebaju funkcionalne institucije i da jedna drugu neće blokirati. Uzmite samo ponašanje RS u odnosu na interese BiH. Permanentno se odugovlači, dešavaju se blokade. Jednostavno, na to ne možemo pristati”

Hoće li BiH imati svog Sanadera? Da li je to Dodik?

“Ne samo Dodik, ima BiH više Sanadera po pitanju korupcije i kriminala. I to je jedno pitanje oko gospodina Dodika, da proradi to sudstvo i da se poštiva. Jedna od tih osoba je i Dodik”.

Da li je popustio u svojoj politici i gdje?

“Samom činjenicom da je rekao da ne priznaje Sud, a onda ode na Sud, to znači da je popustio”, kaže Juratović i dodaje:

“Njegova politika se više nigdje i ne vidi jasno. Mislim da se bori za svoj opstanak na svaki mogući način. Tu se ne vidi politika, osim da se bori kako da zaobiđe sud i ono što ga poslije suda čeka”.

“Njegove izjave više nikog ozbiljno ne zastrašuju, znamo kako on radi. Mene to uopće ne zamaraju, te velike najave Dodika. Ne smijemo se baviti Dodikom. Previše se bavimo njim na sve tri strane. Dodik će odgovarati pred Sudom i oni će donijeti svoju odluku”, dodao je Juratović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!