Jurišić za N1: Pritvoriti i sankcionisati napadače u Banjaluci

Vijesti 18. mar 202322:26 0 komentara
F.Z./N1

Zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Duška Jurišić za N1 je rekla da je potrebno sankcionirati i pritvoriti napadače na građane i aktiviste LGBT zajednice u Banjaluci.

Jurišić smatra da je u ovom trenutku najbitnija sigurnost grupe aktivista Povorke ponosa.

“Nakon što su pregledani i zbrinuti u Hitnoj pomoći u Banja Luci, daće iskaze u policiji, a nakon toga Direkcija za koordinaciju policijskih tijela preduzeće aktivnosti koordinacije kako bi policija osigurala daljnji boravak i skori povratak aktivista Povorke ponosa, ali i onih koji zive u Banjoj Luci. U ovom trenutku ne želim komentarisati šutnju najviših predstavnika vlasti Banja Luke i RS-a. Najmanje što mogu da učine, je da pritvore i sankcioniraju napadače”, rekla je u izjavi za N1 zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH, Duška Jurišić.

Podsjetimo, u večernjim satima u Banjaluci je došlo do napada na aktiviste “BH Parade ponosa” u kojem su povrijeđene tri osobe. Napad se desio nakon što je danas njihov skup zabranjen i nije održan.

Iz policije su za N1 rekli da su obaviješteni o ovom događaju te da rade na rasvjetljavanju slučaja, ali nisu komentarisali to da njihove kolege nisu reagovale i stale u zaštitu aktivista. Da nisu stali u zaštitu za N1 je rekla Žana Gauk, novinarka Žurnala rekavši da je aktiviste napalo 30-tak huligana.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!