Kad kum odriješi kesu: Od Dodika za crkvu 300.000 KM, ali iz budžeta

Vijesti 11. maj 202315:02 0 komentara
Vlada RS

Na današnjoj sjednici Vlade Republike Srpske donesena je Rješenje kojim se odobrava realokacija sredstava Budžetske rezerve i to u iznosu od 300.000 KM, Republičkom sekretarijatu za vjere, za finansijsku pomoć u izgradnji pravoslavnog hrama u mjestu Aleksandrovac, na području Laktaša.

Odluka i ne bi bila sporna, budući da Sekretarijat za vjere pomaže gradnju brojnih vjerskih objekata, ali ova odluka je značajna zbog toga što je kum Hrama Sv. Trojice za koji se izdvajaju sredstva predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Podsjetimo, da Dodik sa suprugom kumuje gradnji hrama, javnost je upoznata 30. aprila tokom osveštanja temelja od strane episkopa banjalučkog Jefrema.

Uz Dodikove gradnje hrama, kumuje i njegov kum Spasoje Zeljković sa sinovima Bogoljubom i Vicom koji je predsjednik Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine.

Uz ovu odluku, Vlada je donijela i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju krivičnih i prekršajnih sankcija Republike Srpske, kojim je izvršeno usklađivanje sa odredbama Кrivičnog zakonika Republike Srpske, a koje regulišu pitanje načina izvršenja kazne doživotnog zatvora.

“Ovim izmjenama i dopunama detaljno su propisane procedure za sprovođenje javnog konkursa za izbor direktora i zamjenika direktora u ustanovama za izvršenje krivičnih i prekršanih sankcija, pomoćnike direktora i procedure za prijem ostalih zaposlenih u radni odnos”, saopšteno je iz Vlade.

Vlada Republike Srpske, donijela je i Odluku o prihvatanju finansijskih sredstava Instrumenata predpristupne pomoći Evropske unije (IPA) po osnovu energetske podrške Bosni i Hercegovini, od kojih će, nakon sprovedenih procedura usvajanja koje prethode realizaciji, Republici Srpskoj u prvoj tranši biti isplaćeno 40,6 miliona КM.

“Finansijska sredstva koristit će se za podršku energetski siromašnim potrošačima/ugroženim domaćinstvima s ciljem prevazilaženja problema povećanja cijena računa za grijanje, podršku mjerama energetske efikasnosti za mikro, mala i srednja preduzeća i podršku mjerama energetske efikasnosti za stambene zgrade”, pojašnjeno je.

Projekat će se realizovati putem Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske i Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske.

Vlada Republike Srpske usvojila je Кonsolidovani izvještaj o izvršenju Budžeta Republike Srpske za period 01.01-31.12.2022. godine, prema kojem su prihodi i primici planirani budžetom ostvareni u iznosu od 4,396.7 miliona КM i manji su za 3 posto od iznosa planiranog Rebalansom budžeta za 2022. godinu.

Prihodi od direktnih poreza za 2022. godinu iznosili su 1,722.8 milion КM, što predstavlja 98 posto u odnosu na Rebalans za 2022. godinu.

Indirektni porezi ostvareni su u iznosu od 1,684.8 miliona КM, što predstavlja 97 posto u odnosu na Rebalans za 2022. godinu.

Rashodi i izdaci planirani budžetom na opštem fondu u 2022. godini iskazani su u iznosu od 4,459.7 miliona КM i manji su za jedan posto od iznosa planiranog Rebalansom za 2022. godinu.

U 2022. godini evidentirano je 231.2 miliona КM rashoda i izdataka koji se odnose na projekte koji se finansiraju iz Programa javnih ulaganja Republike Srpske za finansiranje iz Budžeta u 2022. godini.

Ino-dug je u 2022. godini redovno servisiran i za te potrebe izdvojeno je 303.1 milion КM.

Nastavljena je kontinuirana amortizacija unutrašnjeg duga i iz redovnih budžetskih sredstava izdvojeno je 272.3 miliona КM.

Vlada Republike Srpske usvojila je Srednjoročnu strategiju upravljanja dugom Republike Srpske za period 2022-2025. godina kojim se utvrđuje srednjoročni cilj i plan aktivnosti u oblasti upravljanja dugom koje Vlada Republike Srpske namjerava da provede u toku posmatranog perioda.

Glavni cilj zaduživanja i upravljanja dugom Republike Srpske je obezbjeđenje finansijskih sredstava potrebnih za izvršenje budžeta Republike Srpske, finansiranje odobrenih investicionih projekata, te refinansiranje posmatranog duga uz najniže troškove i prihvatljiv nivo rizika.

Planirano je da se ciljevi realizuju putem strategije diverzifikacije izvora finansiranja, instrumenata i baze investitora. Riječ je o strategiji koja se bazira na finansiranju budžetske potrošnje putem emisije srednjoročnih hartija od vrijednosti sa “bullet” i amortizacionom otplatom, najvećim dijelom na međunarodnom finansijskom tržištu i u manjoj mjeri na domaćem finansijskom tržištu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!