Kada će biti izgrađen tunel Hranjen? ”Ima puno neusaglašenosti” (VIDEO)

Vijesti 20. jan 202316:00 0 komentara
N1

Problemi oko projekta  tunela Hranjen nisu krenuli 2021. godine nego prije, a glavni od njih je nedefinisanost radova u idejnom i glavnom projektu.

U glavnom projektu je bilo mnogo različitih rješenja, ističe za N1 Nedim Suljić, član Internacionalne Akademije nauka i umjetnosti BiH i profesor sa Rudarsko-geološko-građevinskog fakulteta Tuzla.

”Dosta je površno urađeno u odnosu na značaj projekta. Nisu dovoljno dobro provedeni istražni radovi i nije urađeno detaljno geološko kartiranje koje se trebalo raditi u pojasu od 100 metara od tunelskih cijevi, onda dodatno bušenje duž same osovine tunela. Ono što je jako važno je da je došlo do plavljenja jer nisu dovoljno analizirani hidrološki istražni radovi,” ističe Suljić.

To pokazuje da je podcijenjen hidrološko-geološko-geotehnički rizik pri izradi projekta, smatra Suljić. Sada u tunelu Hranjen traje mašinski iskop. Iskopano je 1600 metara.

”Problematika je dakle u samom projektovanju, velika je razlika između idejnog i glavnog projekta u samoj dužini servisne i glavne tunelske cijevi. Ono što je krajnje neozbiljno je da je bez posebne hidrološke analize u glavnom projektu smanjena bočna drenažna cijev. Da li će to biti funkcionalno ostaje nam da vidimo…” poručuje Suljić koji ističe da je izvođenje radova počelo bez odobrenja za građenje.

”Ima puno neusaglašenosti. Izvođač je radio u prvoj fazi bez projektnog rješenja, bez odobrenja nadzora, rađeno je i na svoju ruku… bilo je i obrušavanja stropa…” objašnjava Suljić.

Smatra da radovi sigurno neće biti završeni za pet godina.

”Slažem se sa prognozama da neće biti završeno prije 2030. godine. Nije samo riječ o iskopu cijevi, riječ je i o vezama. Riječ je i o finalnim radovima: od ventilacije do signalizacije. Treba uraditi i pristupne puteve, a to ništa nije riješeno,” zaključuje Suljić.

Iz Autocesta FBiH ističu da intenzivno rade na zatvaranju cijele finansijske konstrukcije za tunel Hranjen i brzu cestu. Pri kraju su pregovori za obezbjeđenje svih neophodnih sredstava za dovršetak tunela i izgradnju pristupnih cesta i kompletne infrastrukture.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!