Kada će zdravstveni radnici HNK-a konačno potpisati kolektivni ugovor

Vijesti 28. jan 202118:59 2 komentara

Zdravstveni radnici Hercegovačko-neretvanskog kantona koji su u štrajku već drugi mjesec, konačno su počeli razgovore s Vladom. Nema detalja, ima li dogovora. Zadovoljni onim što su čuli za pregovaračkim stolom. Možda potpišu i tako željeni kolektivni ugovor.

Sindikalisti Ivica Anić i Dalibor Vuković, od ranoga jutra bili su na ulazu u zgradu Vlade. Čekali su ministre kako bi zatražili sastanak, no, nije ih bilo. A kantonalni premijer Nevenko Herceg, vješto je izbjegao jutranji susret sa štrajkačima, jer je došao pola sata prije njih.

“Evo vidite da premijer dolazi svaki dan na vrijeme na posao, ali malo prije osam, a odlazi poslije 17”, rekao je Nevenko Herceg, premijer HNK.

Pokušaje novinara da upitaju o štrajkačima, premijer je izignorisao. Kako nisu dočekali nadležne na ulazu, sindikalisti odlučuju predati prijedlog kolektivnog ugovora koji su sačinili, ali i zahtjev za sastanak s vladajućim, na Protokol.

Ipak, nakon nekoliko sati, članovi Vlade popustili su pod pritiskom. Pozvali su sindikalistu Ivicu Anića, na sastanak. Sat i po je trajao razgovor, a Anić je novinarima po izlasku samo kazao – zadovoljni smo što su nas primili. No da li su imali neku ponudu, Anić ne govori.

“Nismo dobili nikakva obećanja, nego smo tokom razgovora se složili oko jedne stvari a to je rješenje da što prije sukladno protokolu sjednemo za pregovarački stol i da krenemo u pregovore”, navela je Ivica Anić, Sindikat zdravstvenih radnika SKB.

A zvanični početak pregovora zavisti će od konačne odluke federalnog Ministarstva za rad i socijalnu politiku. Oni će odlučiti ko može biti dio pregovaračkog tima. Iz Vlade HNK – uporno odbijaju davati izjave, odgovarati na pitanja. I nakon sastanka, tek šturo saopćenje.

“Očekujemo da ćemo, u roku od najviše deset dana, održati sastanak pregovaračkih timova u cilju usaglašavanja konačnog teksta granskoga kolektivnog ugovora”, rekli su iz Vlade HNK.

Dok se vodi polemika o tome koliko povećanje plaća traže sindikati, koliko je Vlada spremna dati, ko je reprezentativan, ko ne. Ko može pregovarati, i kada će pregovori početi – već drugi mjesec pacijenti se vraćaju s ulaza zdravstvenih ustanova. Jer pomoć se pruža samo najhitnijim slučajevima. A kako stvari stoje – tako će biti još neko vrijeme.

Jedno je sigurno, zdravstveni radnici ostaju u štrajku sve dok zvanično ne potpišu dokument koji će značiti kolektivne ugovore i povećanje plaća.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare