Kada Hotić: Bilo bi jako pozitivno i dobro ako se taj zakon bude upotrebljavao

N1

Kada Hotić, predstavnica udruženja “Majke Srebrenice”, kazala je za N1, da je Valentin Inzko imao vremena da odluku o zabrani negiranja genocida i ratnih zločina u BiH donese davno.

“Međutim, mi smo tražili, više puta od članica PIC-a da se izjasne o tome. Nismo dobili pozitivan odgovor.  Valentin Inzko je prespavao ove godine. Iako kad slušamo izještaj njegov prema UN, on jako dobro objašnjava stanje u BiH, a kad mu mi postavljamo pitanje i kažemo da iskoristi svoje ovlasti, on kaže: neka se vaši dogovore, a dobro zna, da visoki predstavnik ne bi trebao postojati, ako se naši mogu dogovoriti”, navela je Hotić.

Mišljenja je da on nije imao hrabrosti da to pokrene prije. Istaknula je i da bi to bilo jako pozitivno i dobro, ako se taj zakon bude upotrebljavao.

“Jer ako bude zakon, kao zakon za nestale osobe na kojem nema nigdje niko ko je obavezan da da neke odgovore za to, od tog nema ništa. U svakom slučaju pozdravljam tu odluku. Taj zakon kad bi se prihvatio, i kad bi prihvatili narodi iz kog su zločini počinjeni, bilo bi nam svima neka satisfakcija i olakšanje, jer bez priznanja nema ni oprosta, a ja neću oprostiti dok me neko ne zamoli za oprost. I oprostiću možda svoju patnju, ali za život mog djeteta i mojih ne mogu, jer to je njihov život”, istaknula je Hotić. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!