Kakav potencijal ima jedan od najpotcjenjenijih gradova na Balkanu?

Vijesti 05. jan 202318:01 1 komentar
N1/F.Z.

Američki magazin Forbes objavio je listu najpotcjenjenijih gradova za posjetu na Balkanu, a na njoj se nalazi i grad Doboj iz Bosne i Hercegovine. Posjetili smo ga i uvjerili se kakav turistički potencijal nudi i kako ga na pravi način iskoristiti.

Od trenutka kad se Doboj našao na Forbesovoj listi kao jedan od potcjenjenijih gradova na Balkanu, i koji nije dovoljno predstavljen, znatno je primjetan veći broj posjeta. Interesovanja za ovaj grad ne manjka, a turistička ponuda nije mala.

“Ova pozitivna ocjena turistističkih potencijala dobojske regije, nama gradu Doboju daje još veći motiv i da što više radimo na promociji naših potencijala Gradine i jezera, četiri raskošne planine koje okružuju Doboj, Ozren, Trebava, Knin i Vučijak i seoskih domaćinstava koji se tu nalaze i izuzetno bogate ponude koju oni pružaju”, kazala je Sandra Pijunović iz Turističke organizacije Doboj.

Srednjovjekovna tvrđava Gradina, simbol i ukras grada Doboja, smještena je u dolini oko ušća Usore u Bosnu. Sagrađena je na kupastom uzvišenju iznad samoga grada i vijekovima s uzdiže, ali i svojom siluetom predstavlja savremeno obilježje grada.

“Tvrđava Gradina danas je zaštićeni kulturno-historijski spomenik visoke vrijednosti, ali i najmarkantnija turisitička destinacija. Također, uvrštena je na listu nacionalnih spomenika BiH. Tvrđava je mjesto gdje se sastaju prošlost, sadašnjost i budućnost i ona predstavlja identitet svakog Dobojlije i veliko bogatsvo i kulturno”, kazala je Dragana Tomanić iz Turističke organizacije Doboj.

N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.

U podnožju planine Ozren na nekih 7 kilometara od Doboja, smješteno je Goransko jezero koje je okruženo crnogoričnom šumom. Ljubitelji prirode, šetači, biciklisti i planinari vole da posjećuju ovo jezero. Posebno je posjećeno tokom ljetnih mjeseci kada i broj turista dolazi do izražaja.

“Dosta sadržaja ovdje ima. Tu je i veliki parking za vozila, mjesta za kampovanje, bina za organizovanje raznih koncerata, teren za odbojku na pijesku. U ljetnim mjesecima tu je i restoran sa bogatom i raznovrsnom ponudom jela i pića. Od Goranskog jezera počinje staza Jošava koja povezuje turistički potencijal jezero sa adrenalinskim parkom koji je otvoren ove godine, zatim sa turističkim potencijalom izletišta Preslica, zaista svi biciklisti i planinari pohodiju tim stazama tokom cijele godine. Ova oaza mira jeste omiljena staza”, dodaje Tomanić.

N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.

Značajno je spomenuti i vjerske objekte, koje je Dobojska tvrđava udomila. Na svega nekoliko stotina metara, u jednoj ulici, smješteni su svi vjerski objekti, pravoslavna i katolička crkva, džamija i sinagoga.

Nakon katoličke crkve smješten je i regionalni muzej u kojem su smješteni predmeti iz Doboja i dobojske regije. Bitno je izdvojiti i Narodnu bilblioteku koja je renovirana, JU Centar za kulturu, čuveni Ćiro koji podsjeća na davna vremena kada su se ovdje saobraćale lokomotive jer je Doboj poznat kao sabraćajni i željeznički čvor, u gradskom parku je i spomenik sa svojom historijskom pričom.

Turistička organizacija grada Doboja u kalendaru dešavanja ima više od 30 manifestacija. I sigurno je, da pored Doboja, kojeg je Forbs stavio na listu potcijenjenih gradova, Bosna i Hercegovina krije još destinacija koje svjetski putnici trebaju posjetiti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare