Kako do vantjelesne oplodnje s doniranom spermom i surogat-majčinstva u BiH?

Vijesti 02. maj 202312:03 0 komentara
Shutterstock

Vantjelesna oplodnja i surogat-majčinstvo danas su alternativna praksa mnogih parova ili individua koji žele da se ostvare kao roditelj u mnogim zemljama svijeta, međutim kod nas je ta mogućnost komplikovanija. Ovi metodi nisu zakonski definisani niti riješeni, te mnogi koji se odlučuju za ovaj korak moraju biti spremni otići u inostranstvo. O vantjelesnoj oplodnji uz korištenje usluga banke sperme razgovarali smo sa embriologinjom iz Mostara, direktoricom centra za vantjelesnu oplodnju, doktoricom Emicom Ćorić.

Usluga donacije sperme

Vantjelesna oplodnja je danas najčešća i najuspješnija metoda liječenja neplodnosti. Ovo je metoda medicinski asistirane oplodnje u kojoj se odabir polnih ćelija (jajnih ćelija i spertmatozoida), oplodnja i početak razvitka embriona događaju van tijela, u embriološkoj laboratoriji.

Međutim, u Bosni i Hercegovini ne postoje klinike koje se bave ovom djelatnošću već se korisnici obično šalju nakon konsultacija u neku od zemalja koje imaju klinike za vantjelesnu oplodnju.

“To kod nas ne postoji niti je zakonski riješeno, mi upućujemo na Češku ili Holandiju da se tamo raspitaju”, rekla je Ćorić.

Ukoliko se žena odluči na taj podvig, starosna granica za oplođavanje ne postoji ako je žena biološki u mogućnosti da rodi dijete uz pomoć donatora. Žene mogu da biraju anonimnog ili neanonimnog donatora, u ovisnosti da li želi da dijete u budućnosti traži oca. Ovo pitanje je svakako zakonski riješeno: djeca nemaju nikakva prava prema tom ocu, ali imaju pravo da se upoznaju u zavisnosti da li to žele.

Za donatora, postoje posebni pregledi kako bi se utvrdilo da li zadovoljava uslove za doniranje: potrebno je uraditi sve nalaze kao i test inteligencije koji se obavezno radi. Ukoliko donator nije anoniman, svi podaci o njemu su dostupni, a ako želi ostati anoniman – sve je dostupno osim njegovog identiteta.

Također, ističe doktorica, žena ne može dobiti podatak koliko je donator već donirao sperme pogotovo ako je anoniman.

Ćorić dalje ističe da i cijene variraju u odnosu na to da li je donator anoniman ili ne. Povoljniji je donator koji je anoniman zato što nema nikakvu odgovornost prema toj ženi ili djeci i dijete ga ne može naći, za razliku od onih kada ih dijete može pronaći.

Kako naglašava Ćorić, danas je sve više slučajeva u kojima se parovi odlučuju na ovaj pothvat. “Potreba je puno više nego prije 20 godina”, zaključila je ona.

Surogat-majčinstvo

Surogat majčinstvo, je odnos – koji često uključuje medicinski potpomognutu oplodnju – u kojoj jedna žena iznosi trudnoću za osobu ili par koji potom usvaja to dijete. To je prvo bila praksa za “majke” koje ne mogu da imaju djecu, ali danas je ovaj metod na zapadu trend i bez obzira na sposobnosti.

Surogat-majčinstvo također nije zakonski dozvoljeno u Bosni i Hercegovini i potrebno je pronaći drugu zemlju koja omogućava ove usluge.

“Mi smo naše pacijentice koje ne mogu imati vlastito dijete, a zainteresovane su za surogat majčinstvo, upućivali u Ukrajinu”, objasnila je Ćorić.

Procjenjuje se da se u Ukrajini svake godine rodi oko 2.000 djece za strane roditelje. Komercijalno surogat-majčinstvo u toj zemlji je legalizovano, ali kako ističe embriologinja, zbog ratnih dešavanja u Ukrajini taj biznis je prestao sa aktivnim radom. Jedan od najvećih centara pogođen je time što mnogo roditelja nije moglo doći po djecu.

Ćorić je istakla da je u centru za vantjelesnu oplodnju Mostar veliki upit za surogat-majčinstvo, ali da nema takvog iskustva kod nas.

Embriologinja je na kraju dodala da mnogi parovi koji se odluče na vantjelesnu oplodnju mogu probati začeće 3 do 5 puta (što je naučni parametar).

Ako poslije petog puta i dalje bude neuspješno: treba razmisliti o drugim načinima jer ovi zahvati nisu ni fizički ni psihički lagani.

“Imamo iskustva da ljudi koji ne mogu imati dijete, isključivo su se koncentrisali na imati – ili nemati dijete i imam osjećaj da zanemaruju jedno drugo. Važno je da ljudima kada ne mogu imati dijete taj problem ne treba postati centar njihovog svijeta. Vidimo da je to često tako i doživljavali smo da ti parovi poslije ne budu skupa”, zaključila je Ćorić na kraju ističući kako problem začeća djeteta se može riješiti alternativnim metodama te ne treba osoba izgubiti sebe u tom problemu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!