Kako je Boris Tadić prije 20 godina u Vašingtonu najavio hapšenje zločinca Ratka Mladića?

Vijesti 21. jul 202411:44 2 komentara
Boris Tadić i Colin Powell u Vašingtonu, 20. juli 2004. (AP Photo/Manuel Balce Ceneta)

Prije 20 godina Danas je izvijestio o posjeti Vašingtonu tadašnjeg predsjednika Srbije Borisa Tadića, koji se u Bijeloj kući sastao sa potpredsjednikom Sjedinjenih Američkih Država Dickom Cheneyjem i najavio hapšenje ratnog zločinca Ratka Mladića.

Boris Tadić se prilikom svoje posjete Americi sastao s najuticajnijim ličnostima u Vašingtonu. Imao je odvojene susrete sa državnim sekretarima za odbranu i spoljne poslove Donaldom Rumsfeldom i Colinom Powellom.

Izvor Danasa iz Vašingtona tada je rekao da je opšti utisak bio da su „sve konverzacije bile vrlo prijateljske i konkretne“.

Glavne teme razgovora bile su situacija na Kosovu, bezbjednost svih građana i povratak raseljenih, ekonomska politika i saradnja sa međunarodnim institucijama. Tadić je naglasio da je „nacionalni interes“ Srbije vojna saradnja sa SAD-om.

“U svakom slučaju, nemoguće je razvijati odbrambeni sektor jedne zemlje bez saradnje sa najvećom vojnom silom svijeta i zemljom koja određuje generalnu politiku NATO-a”, glasila je Tadićeva izjava za BK Televiziju.

Boris Tadić i tadašnji američki državni sekretar Colin Powell izjavili su da je saradnja Beograda sa Hagom važna za budućnost i stabilnost Srbije. Saradnja Beograda sa Hagom prije svega je podrazumijevala izručenje komandanta vojske bosanskih Srba, Ratka Mladića, koji je kasnije presuđen za najteže zločine, između ostalog i za genocid u Srebrenici.

Powell je rekao da SAD želi da sarađuje sa Srbijom u njenim nastojanjima da stupi u Partnerstvo za mir na putu ka uključenju u NATO i Evropsku uniju.

Tadićeva najava hapšenja

U intervjuu za CNN Tadić je tada ekskluzivno najavio hapšenje ratnog zločinca Mladića.

Urednik vašingtonskog spoljno-političkog časopisa The National Interest Damjan de Krnjević-Mišković tada je za Danas rekao da ima oprečne stavove o tome šta se očekuje od tadašnjeg predsjednika Srbije Borisa Tadića u narednih 100 dana.

„Vašington bi nesumnjivo želio da Tadić preduzme energične mjere o nekim od važnih spoljno-političkih pitanja, posebno u pogledu saradnje Srbije sa Haškim tribunalom“, rekao je Krnjević-Mišković, precizirajući da to po njemu znači da se Ratko Mladić mora izručiti.

Krnjević-Mišković je zaključio da tim rješenjem slijedi mogućnost ulaska Srbije u Partnerstvo za mir i učlanjenje u NATO. Smatrao je da bi se time fundamentalno normalizovali odnosi Srbije i SAD-a, prenosi Danas.

Podsjetimo, Ratko Mladić osuđen je na doživotnu kaznu zatvora. Proglašen je krivim za ratne zločine, između ostalog genocid u Srebrenici, počinjene na teritoriji Bosne i Hercegovine od 1992. do 1995. godine. Također, proglašen je kriv i za UZP vršen na području Sarajeva.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare