Kako najbolje zaštititi svoje lične podatke

Vijesti 28. jan 202314:33 0 komentara
N1

O ličnim podacima građana, u kojim slučajevima se najčešće zloupotrebljavaju, kako ih zaštititi u Novom danu razgovarali smo sa Silvijem Fučecom, šefom Odsjeka za odnose s javnošću Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH.

Lični podatak je bilo koja informacija koja se odnosi na fizičku osobu koja je identificirana ili koja se može identificirati posredno ili neposredno. To je ime i prezime, datum rođenja, JMBG, mogu biti podaci o kreditu, osjetljivi podaci. Također u osobne podatke spadaju i videozapisi jednako kao i fotografije na kojima se može identificirati određena osoba“, kazao je Fučec u razgovoru za N1.

“S druge strane, kontrolori obrađuju osobne podatke ili obrađivači na osnovu zahtjeva kontrolora”, dodaje.

Da li oni znaju šta su osobni podaci?

Kako je poručio, i kontrolori su svjesni da obrađuju osobne podatke i same važnosti zaštite takvih podataka.

Mislim da su i kontrolori i obrađivači svjesni da obrađuju osobne podatke i po samoj logici fraze “osobni podatak”, svjesni su da obrađuju podatke fizičkih osoba. A ako pitate zašto se dešavaju povrede prava na zaštitu osobnih podataka građana, tu ulazimo u drugo pitanje, a to je da li kontrolori znaju na zakonit način obrađivati podatke i da li svjesno ili nesvjesno krše zakon?“.

Jedan fenomen se može primjetiti u radu, dodaje Fučec.

Po našem iskustvu i praksi, možemo vidjeti da dosta kontrolora nema pravnog znanja da obrađuje osobne podatke. Može se uočiti i jedan fenomen da kontrolori zanemraju pravo na privatnost građana kod zaštite osobnih podataka“.

“Pravo na privatnost je propisano Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, također je uneseno u sve ustave važeće u BiH. Mislim da je riječ o bitnim činjenicama, a posebno Zakon koji propisuje kontrolorima isključivo zakonitu obradu osobnih podataka građana”, poručio je Fučec za N1.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!