Kako se koriste reciklomati na ulicama Sarajeva i koji su benefiti?

Vijesti 10. apr 202319:05 0 komentara

Građani su više nego spremni da razdvajaju otpad u domaćinstvima, ali kako kažu kada postoje posebni kontejneri u njihovom naselju. Međutim, kvalitet našeg života danas i u budućnosti svakako zavisi od toga kako ćemo postupati sa otpadom, kako kao društvo, tako i kao pojedinci.

Lamija Đozo, učenica petog razreda OŠ Mirsad Prnjavorac u Vogošći bori se za vlasitu budućnost, nove generacije, ljude u potrebi i budućnost zemlje. Redovno kaže prikuplja plastične boce, na svom balkonu, koje reciklira, a novac donira udruženju Pomozi.ba. Vreća, sa oko 100 flaša, spremna za recikliranje.

 “Ako nema naše planete zemlje nema ni nas. Pomažem svom okolišu, planeti zemlji da ona bude očuvana i ne bude prljava  i tako pomozemo i nekim ljudima koji nemaju novca da priušte sebi nešto da jedu ili piju”, kaže Lamija Đozo.

Na njenu inicijativu prije nekoliko mjeseci zajedno sa drugim osnovcima organizovana je Ekološka akcija u kojoj je prikupljeno i reciklirano oko 1.000 boca. Lamija ističe da bi im puno lakše bilo da imaju reciklomat u svojoj  lokalnoj zajednici. Kaže nam da neki njeni drugari pješke iz Vogošće dolaze da bi reciklirali.

“Pa jako bi nam olakšalo, zato što mi moramo da idemo u Sarajevo, a to je jako teško, nekima roditelji rade i ne mogu”, kaže Lamija Đozo.

Na tri reciklomata od postavljanja u KS do sada je reciklirano oko 105.000 boca.  Oni najmlađi više su nego spremni da razdvajaju otpad u domaćinstvima, stariji  manje. Na području KS trenutno je postavljeno šest pametnih reciklomata, i pet reciklomata za ustanove. Iz Eko akcije ističu da su zadovoljni odzivom građana.

“Moramo napomenuti da reciklomat koji se trenutno nalazi ispred grand centra će na ovoj lokaciji biti do 21. aprila, nakon čega ćemo promijeniti lokaciju on ide na Vilsonov šetalište”, kaže Adisa Jusupović, Eko grad.

Evo koje benefite možete ostvariti recikliranjem:

“Možete ostvariti ulaznicu u Pionirsku dolinu, ulaznicu za vreno bosne, besplanu kartu za vožnju gradskih prijevozom kao i donirati udruženju Pomozi.ba, 5 feninga po reciklažnoj jedinici”, kaže Adisa Jusupović, Eko grad.

I dalje mnogo otpada završi u kantama za smeće, a  mogao bi se reciklirati.

“U koliko se  uzme analiza otpada koja je pravljena prije mjesec odnoso prije 4 mjeseca definitivno da imamo jako veliki potencijal kada je u pitanju sam reciklažni otpad, bio otpad hrana lišće grančice. ostaci voća povrća ..40 posto od ukupnog zauszimaju od otpada koji se proizvodi u domaćinstvima, onda ukoliko dodamo na to 18-20 posto otpada na reciklažne sirovine”, kaže Mirza Ramić, KJKP Rad.

Proces reciklaže je jednostavan.

Recikliranjem jedne staklene boce na primjer, uštedi se energije koliko kompjuter koristi za oko pola sata rada.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!