Kako se najpametnije ugrijati: “Problem je što građani na prvu biraju energent”

Vijesti 26. sep 202212:37 2 komentara
N1

Inžinjerska komora Privredne komore FBiH organizuje danas okrugli sto "Problematika grijanja - izazovi i moguća rješenja u kriznim periodima". Bila je to još jedna prilika da strušnjake upitamo: Šta je realno da građani očekuju ove zime i koji energent je najpametnije birati?

Trenutna situacija je veliki izazov za Bosnu i Hercegoivnu, a naročito Kanton Sarajevo, koji se u velikoj mjeri oslanja na plin – energent koji je postao problematičan i po pitanju cijene, ali i dobavljanja.

Ipak, iz Kanotna Sarajevo ističu nam da za ovu zimu imaju najave da će biti osigurane dovoljne količine, iako ostaje pitanje po kojim cijenama će se distribuirati.

Mirsad Jašarspahić, predsjednik Privredne komore Federacije Bosne i Hercegovine, ali i Nihad Harbaš, predsjednik matične sekcije mašinskih inžinjera pri Inžinjenerskoj komori Federacije BiH saglasni su kako se problemi grijanja moraju početi rješavati najmanje pet godina unaprijed.

Stoga, danas će se nastojati prodiskutovati o tome kako struka može prenijeti nadležnima moguća rješenja.

A o mogućim rješenjima koje građani mogu poduzeti govorio nam je Azrudin Husika, profesor na Mašunskom fakultetu UNSA. Kako kaže, najpametnije se grijati uz pomoć energetske efikasnosti.

“To znači da imamo utopljene objekte, da racionalno koristimo energiju, za stepen ili dva manje grijemo svoje domove. Što se tiče energenata – problem je što stanovništvo na prvu bira energent. Treba svakom objektu prilagoditi energent. Toplotne pumpe su danas najjednostavniji, najjeftiniji način grijanja, uz nešto veću investiciju u prvim momentima. Ona više košta nego kotlovi na pelet, ali se dugoročno veoma isplati, naročito zbog relativno niske cijene električne energije u BiH. One su trenutno od čistih tehnologija najbolje”, podcrtao je.

Ovog profesora smo pitali i kakva su realna očekivanja koja bi građani trebali imati od ove zime.

“Ne očekujem daljnje pogoršanje po pitanju cijena energenata. Međutim, ne vidim ni svjetlo na kraju tunela – odnosno smanjenje cijena. Sa ovakvim cijenama sigurno ulazimo u zimu, mislim da s njima idemo do proljeća ukoliko se nešto ne promijeni u zemljama Evropske unije”, naveo je Husika.

A razvoj situacije u EU zavisit će i od razvoja događaja u Ukrajini. Što se tiče poduzetog u Bosni i Hercegovini, stručnjaci poput Nihada Harbaša nisu oduševljeni mjerama. Zabraza izvoza peleta bila je ad hoc potez, koji je doveo do toga da nema peleta, da je njegova cijena visoka, te da firme koje proizvode taj pelet nisu više u mogućnosti isfinansiranju. Dovedena je u pitanje njihova likvidnost, pojasnio je, dodajući kako nijedna zabrana nije zdrava.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare