Kako se obilježio Dan mladosti, rođendan Josipa Broza Tita

Vijesti 25. maj 202121:15 1 komentar
N1

25. maj u bivšoj SFRJ obilježavao se kao Dan mladosti, odnosno tada se slavio rođendan Josipa Broza Tita, predsjednika bivše države. Nostalgija za tim danima primijetna je kod starijih generacija koje ističu da se važno sjećati prošlosti i radi revizionističkih tendencija u dijelu bh. javnosti. Stoga je danas Savez antifašista i boraca NOR-a uručio priznanja osobama koje su dale doprinos u promicanju antifašističkih vrijednosti.

Danas, nakon 72 godine, Vladimir Podvorac se Dana mladosti i štafete koju je te 1949. godine nosio prisjeća sa ponosom. To su dani, ističe Vladimir, kada su mladi živjeli za ideale slobode i jednakosti.

Mi nismo imali ništa materijalno poslije Drugog svjetskog rata. Jako malo…. Ali smo išli na radne akcije pjevajući potpuno pocijepani. Samo dronjci su bili, a mi smo pjevali”, istakao je Vladimir Podvorac.

U bivšoj državi štafeta mladosti je svake godine počinjala iz druge Republike, a proputovala je, kako se to često kaže, od Triglava do Đevđelije. Iz tog perioda treba izvući pouke, a mlade učiti humanosti, radu i solidarnosti, smatra Elvedina Jelešković, sarajevska nastavnica Bosanskog jezika i književnosti.

Vrijednosti zajedničkog života, ljepote življenja i obrazovanja, to ih treba učiti. Obrazovanje nam je nestalo, ustvari sistemski se uništava”, izjavila je Jelešković.

Upravo na to ukazuje i Mujo Čomić, kome je danas Savez antifašista i boraca NOR-a uručio povelju za životno djelo. On se, sa samo 11 godina, priključio partizanima u borbi protiv fašizma, a najmlađi je nosilac Partizanske spomenice.

Ovo me posebno dirnulo jer sam doživio da još uvijek ima snaga u ovakvim uslovima kada je sve dovedeno u pitanje iz prošlosti… Da se oni organizovano bore i trude da masama iskrive istinu, pogotovo mlađima koji ne znaju pravo stanje historije jer je i ne uče”, komentarisao je Mujo Čomić, dobitnik Povelje za životno djelo.

Ta historija pokazuje tešku borbu za ideal slobode. Na čelu Narodnooslobodilačkog pokreta bio je Josip Broz Tito kome je upravo Dan mladosti bio posvećen. Time se slavio njegov rođendan, a štafeta mu je uručivana na stadionu JNA u Beogradu. A i danas su se okupili brojni građani u ovom gradu, tačnije u Kući cvijeća gdje je i sahranjen Tito. Brojne ulice i danas nose njegovo ime, kao i trgovi, pa i kafići.

25. maj obilježio je brojne generacije, a one se i danas nakon više od 30 godina ovog dana i same štafete sjećaju sa sjetom pa i suzom u oku.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare