Kamberović: Nemojmo imati prevelika očekivanja od Schmidta

Vijesti 11. jul 202123:00 6 komentara
N1

Prof. Husnija Kamberović kazao je kako se možem nadati boljem društvu i odnosu prema genocidu u Srebrenici ako "sud historije probudi sud savjesti". Upozorio je da ne trebamo imati prevelika očekivanja od novog viskogo predstavnika, pogotovo ne za stvari koje sami trebamo napraviti.

“Sud savjesti podrazumijeva suočavanje, ne samo više onih koji su počinili zločine, nego i onih iza čijeg imena se kriju oni koji su počinili te zločine. Tek tada možemo govoriti da nešto ima smisla”, rekao je Kamberović.

Na pitanje jesmo li bliž lekcijama koje smo trebali naučiti za ovih 26 godina, kazao je da jesmo, ali da nismo došli do stepena da možemo reći “Naučili smo nešto iz historije”.

Mislim da je svijet iza Drugog svjetskog rata renako ‘nikada više, ali znamo da se to desilo. Evo 20 godina govorimo nikad više. Ali nisam siguran da li smo i svijet naučili lekciju da se to desita nikada nikome nikada više neće desiti i da se nama ponovo to neće desiti. To me plaši. Građenje heroja od onih koji su zločinci je znak da mi nismo izvukli pouke iz onoga što se desilo”, rekao je.

Kazao je kako se moramo “odreći iluzije i velike vjere u svijet da će se tako odlučno suprotstaviti negiranju i odlučno podržati istinu o Srebrenici”.

“Mnogi su očekivali da će Valentin Inzko donijeti zakon o zabrani negiranja genocida. On je to i obećao. Ali nije to uradio. Da li možemo to očekivati od Schmidta? Bio bih vrlo oprezan tu. Nemojmo previše očekivati, pogotovo ne za stvari koje mi trebamo činiti“, zaključio je Kamberović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare