Kasumović je sarađivao i s UNICEF-om: Pričao o pravima mladih koja je i sam zanemario

Vijesti 22. sep 202422:48 0 komentara
N1

Glumac Moamer Kasumović posljednjih dana nezaobilazna je tema u javnosti. Njegov ogavni čin - bludničenje nad maloljetnikom, u najmanju ruku je šokirao i one koji su ga poznavali i sarađivali s njim, ali i one koji su ga gledali putem TV ekrana i simpatisali njegove uloge koje su, većinom, bile humoristične. Međutim, nova saznanja promijenila su percepciju javnosti u potpunosti, a kopajući "dublje" u njegovu karijeru i rad može se zaključiti da je većinu svog vremena provodio okružen djecom, odnosno, mladima ili je radio određene projekte koji su bili u vezi s tom populacijom.

Naime, Kasumović je tokom 2015. i 2016. godine sarađivao s Omladinskim Film Festivalom gdje je obnašao poziciju kreativnog direktora.

Iste te 2016. godine prekinuta je saradnja uz dogovor obje strane.

Članovi OFF-a su se nakon ovog šokantnog saznanja oglasili rekavši da za vrijeme rada na tom festivalu, Kasumović nije imao incidenata, ali su istakli i to da je radio s mladima te da su zgroženi njegovim postupkom upravo zbog te činjenice.

“U najmanju ruku nam se gadi svaki postupak i sve što se u ovom momentu može vezati za Kasumovića jer je bio angažovan na projektima koji rade sa mladima i bave se temama za mlade kroz razne organizacije, uključujući i naš festival. Frustrira nas što veliki broj produkcija koji su radili sa Kasumovićem šuti”, istakao je Kenan Musić za N1 iz Omladinskog Film Festivala.

S obzirom na to da je Kasumović najviše bio okružen mladima, bio im “mentor”, učio ih glumi, oni mu vjerovali i smatrali ga uspješnim glumcem, on je tu “mladalačku” i “dječiju” naivnost iskoristio, nažalost, za animalne porive i nemoralne postupke.

Slučaj za koji je presuđen govori upravo o tome.

Mladić koji je tada imao 15 godina i u tim tinejdžerskim danima sanjao da upiše Akademiju scenskih umjetnosti u Sarajevu, imao je veliku želju upoznati Kasumovića.

Kada je mislio da mu se san ostvario i kada ga je konačno upoznao i pitao ga o popularnoj seriji “Lud, zbunjen, normalan”, ponašanju pred kamerama, ubrzo se srušio onog trenutka kada je Kasumović u neposrednoj blizini dječakovog oca izvršavao bludne radnje bez trunke srama.

Tada se ugasio san o glumi, Kasumoviću kao glumcu i Akademiji scenskih umjetnosti… A počela je noćna mora – i njemu i roditeljima.

Za to vrijeme Kasumović je normalno živio i u međuvremenu otkupio svoju slobodu, tačnije, mizernu godinu zatvora za 36.500 KM jer zakon tako dozvoljava, a onda se javila i još jedna žrtva. Za nju nije presuđen.

Postavlja se pitanje koliko će i da li će još detalja u javnosti isplivavati i koliko se možda još grozota dešavalo dok je javnost Kasumovića smatrala mladim glumcem čija je karijera u usponu.

Takav utisak odavao je i kada je sarađivao sa organizacijom UNICEF, a koja se, kako je poznato, bavi pravima i dobrobiti djece.

“Prava i dobrobit djece” Kasumović je zanemario i pogazio svojim djelima, a u kampanji “Pravda za svako dijete” provedenoj prije 12 godina, bio je zaštitno lice uz druge javne ličnosti.

Riječ je o kampanji koja je bila dio UNICEF-ovog projekta zaštite djece pod rizikom i djece u kontaktu sa pravosudnim sistemom.

U videu koji je snimljen u sklopu kampanje, Kasumović na dječijem igralištu govori o slobodi, njenom značaju, kao i važnosti da djeca budu zaštićena.

“Kada glumac dobije zadatak da kreira lik prvo treba u sebi pronaći zrno tog lika na kojem će kasnije graditi nadgradnju, a sve u cilju bolje izvedbe jer riječi koje izgovara ili akcije koje izvodi na sceni ili filmskom platnu moraju biti apsolutno vjerodostojne. Kada bih kojim slučajem dobio zadatak da glumim mladog čovjeka koji je lišen slobode iz bilo kojeg razloga, šta bih ja kao glumac prvo morao uraditi? Prvo bih morao spoznati šta znači sloboda za mene, šta znači ostati bez te iste slobode i kakve beneficije sloboda donosi ljudima? Neke situacije u životu je teško zamisliti, a još teže ostati bez slobode”, riječi su, između ostalog, Kasumovića koji je upravo tu istu slobodu platio 36.500 KM, a oduzeo je svojim žrtvama.

Osim slobode da budu to što jesu, da ne sklanjaju poglede pred ljudima, da se ne bore sa traumama i posljedicama istih, oduzeo im je pravo na snove i normalan život.

A isti taj normalni život sam Kasumović je nastavio i nakon stravičnih postupaka koje lede krv u venama.

Iako je mislio da će cijeli slučaj proći nezapaženo, istina je na kraju, ipak, pronašla svoj put.

Detaljnije o ovom slučaju pročitajte ovdje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!