Katar najsigurnija država na svijetu

Vijesti 17. jan 202312:26 0 komentara
Zastave na uoči FIFA Svjetskog prvenstva u Dohi, Katar, 5. oktobra. REUTERS/Hamad I Mohammed

Na osnovu stepena sigurnosti, Katar se nalazi na prvom mjestu sa 85,2 boda od maksimalnih 100 bodova, prenose katarski mediji.

Država Katar je na vrhu ove liste već pet godina, nakon što je Japan 2018. godine nakratko preuzeo vodstvo na vrhu. Prema novom rangiranju, indeks kriminala u Kataru iznosi 14,8.

Među prvih deset najsigurnijih zemalja, uz Katar su, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), Bahrein, Tajvan, Oman, Hong Kong, Japan, Švajcarska. U vrhu su još Slovenija, Hrvatska, Saudijska Arabija, Monako i Island.

S druge strane, Venezuela je ostala najnesigurnija zemlja na svijetu, s najvišim indeksom kriminala od 82,6 i najnižim izmjerenim indeksom sigurnosti od 17,4.

Papua Nova Gvineja, Afganistan, Južna Afrika, Honduras, Trinidad i Tobago, Gvajana, Sirija, Somalija i Jamajka nalaze se na listi prvih deset zemalja koje su najmanje sigurne, prema Numbeu.

U međuvremenu, Abu Dhabi je najsigurniji grad na svijetu, prema Numbeo indeksu. Na drugom mjestu je Doha, glavni grad Katara. Abu Dhabi ima nizak indeks kriminala od 11,2 i indeks sigurnosti od čak 88,8. U Dohi je indeks kriminala 14,5, a indeks sigurnosti 85,5.

Gradovi UAE Ajman, Sharjah i Dubai rangirani su na četvrtom, petom i sedmom mjestu. Tajvanski Taipei je treći. Kanadski Kvebek je šesti. San Sebastian (Španija), Bern (Švajcarska) i Eskisehir (Turska) se nalaze među deset najsigurnijih gradova.

Od 2009. godine stranica ”Numbeo” objavljuje svoje izvještaje koji se temelje na mjerenju stope kriminala u svijetu. Indeks kriminala mjeri se prema zakonima zemalja. Postoje radnje koje se u nekim državama smatraju zločinima, a ne smatraju se zločinima u drugim zemljama, što daje stvarnu mjeru stope kriminala u zemljama, prema zakonima koji se primjenjuju u svakoj zemlji.

”Numbeo” je jedna od najvećih i najpoznatijih baza podataka na internetu u svijetu koja se bavi procjenom stepena kriminala i stepena sigurnosti u zemljama svijeta mjerenjem stope zločina ubistava, pljačke, razbojništva, silovanja i drugih.

Svjetsko prvenstvo u fudbalu Katar 2022. pokazalo se, takođe, najsigurnijim događajem te vrste ikada, bez bilo kakvih većih ili sigurnosno uznemirujućih krivičnih djela, ocijenili su predstavnici sigurnosnih tijela, odnosno Ministarstva unutrašnjih poslova Države Katar i Odbora za sigurnosne operacije FIFA Svjetskog kupa, prenosi The Peninsula Qatar.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!