Katica o nacrtu: Sankcije i za lažne objave na Facebooku

Vijesti 11. maj 202310:19 0 komentara
N1

Nacrtom zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira na području Kantona Sarajevo obuhvaćeno je proširenje javnog prostora i na online sferu, te je, između ostalog, regulisano i širenje lažnih vijesti. Šta još sadrži Nacrt zakona, da li je ovo adekvatna borba protiv dezinformacija, kako će kazne u iznosu i do 15.000 KM uticati na novinare i medije, za N1 govorili su Admir Katica, ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i Rašid Krupalija, član uredničkog kolegija “Raskrinkavanje”.

Nakon što je predsjednik RS Milorad Dodik krenuo u borbu protiv laži i kriminalizaciju klevete i KS kreće u borbu protiv lažnih vijesti? Imamo li razloga za strahujemo za ugrožavanje slobode govora? Ko će utvrđivati istinitost vijesti?

“Jedan naslov je pobudio pažnju. Ovaj zakon cilja da zaštiti javni red i mir i to je osnovna namjera. Novine su vezane na intrnet. Zaštiti građane od nasilja na internetu. Ovaj zakon je u fazi nacrta, nakon usvjanja na Skupštini KS doće do javne rasprave. Širom su otvorena vrata za svaku kritiku, nema govora o nekom totalitarnom zakonu. Izbacjuemo naše razmišljanje kako se boriti protiv ovakvih pojava i širenjem lažnih vijesti jer imaju utjecaj širenja panike i narušavanja javnog reda i mira. Primjer je da neko objavi informaciju da prema školi ide dječak sa pištoljem, pa to izaziva paniku i želimo to ovako regulisati da spriječimo lažne vijesti. Ovdje se utvrđuje lažnu informaciju, ako se namjerno plasira u javnost, i propisana norma nosi prekršajnu odgovornost. Takva objava i na FB, ne samo u medijima, to će se ponašanje sankcionisati”, kaže Katica.

Nacrt ovog zakona komentarisao je i Rašid Krupalija.

“Novinari su reagovali jer se može utjecati na njihov rad ako se usvoji. Malo je senzacionalistički prenjeta ova vijest. Zakon ne reguliše širenje lažnih vijesti već informacija koje mogu izazvati narušavanje javnog reda i mira. Širenje lažnih informacija ima širok spektar. Ako bi se usvojio ovakav zakon, mislim da bi se mogao zloupotrijebiti da se zatvori neki manji medij nekom velikom novčanom kaznom koja bi se izrekla”, kaže Krupalija.

Krupalija je podcrtao i razliku lažnih vijesti i dezinformacija.

“Nije jednostavn proces utvrđivanja dezinformacija ili lažnih vijesti. Postoje suptilnije dezinformacije ili manipulisanje činenicamam i to je teško dokazati.” 

Katica dodaje da kleveta nije dio ovoga zakona kao što se u RS tretira novim zakonom.

“Tretira se vrijeđanje iz mržnje na društvenim mrežama. Ukoliko neko prijeti, uključujući i novinare i govori se iz mržnje prema njemu, biće predmet ovog zakona. Mislimo da je to najbolji put i nema potrebe da se to kriminalizira. Ovo je naš prijedlog. Svima su otvorena vrata da dođemo do najboljeg rješenja. Bitno je da je došlo do narušavanja javnog reda i mira ili širenja panike, u tom slučaju ako je lažna vijest prouzrokovla nešto tako, vrši se postupak i utvrđjuje se prekršajna odgovornost”, kaže Katica.

Novina u Nacrtu ovog zakona je kaže Katica i ta da će se posebno tretirati prosjačenje.

“Također po Nacrtu novgo zakona rješavamo i prosječanje tako da će osim sankcije onome koji prosi. biti sancionisan i onaj koji daje novac. Kazna može ići i do 2.000 KM”, zaključio je Katica.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!