Katica otkrio detalje o body kamerama za policiju u KS, najavio i borbu protiv droge zbog alarmantne statistike

N1

Kada će i na koji način će tzv. body kamere biti u upotrebi i koji sektori policije u Kanotnu Sarajevo će ih koristiti? Koje su kazne i kako će se vršiti kontrola upotrebe pirotehničkih sredstava tokom novogodišnjih praznika? Kako će izgledati strategija i akcioni plan u sprečavanju i suzbijanju zloupotrebe opojnih droga u KS? Na sva ova pitanja za N1 je odogovorio ministar unutrašnjih poslova KS, Admir Katica, poručivši kako od naredne godine kreće sveobuhvatna akcija u borbi protiv konzumacije opojnih droga - jer je statistika alarmantna.

O alarmantnoj statistici u Kantonu Sarajevo uskoro će se detaljno govoriti na zasebnoj press konferenciji, no i podaci koje Katica ističe u programu N1 su i više nego zabrinjavajući.

“Više od 9.000 mladih zabilježili smo u proteklih nekoliko godina, a mnogo njih je i u tamnoj brojci”, podcrtao je.

Stoga će se akcioni plan MUP-a KS odvijati u tri linije – smanjenje mogućnosti kada je u pitanju ponuda opojnih droga, prevencija, te saniranje štete, gdje će primarnu ulogu imati centri za socijalni rad i Ministarstvo zdravstva KS.

Inicijativa, ponajviše, proističe nakon tragičnih saobraćajnih nesreća koje su u KS zabilježene tokom 2023. godine. S tim u vezi, budžetom za narednu godinu je, osim novca za posebne kampanje po ovom pitanju, predviđen i dio za nabavku posebne opreme za policiju.

“Kako stacionarnih radarskih uređaja, tako i savremenih mobilnih radarskih sistema koje će policija koristiti”, dodao je Katica.

Uoči praznika, policijske kontrole su pojačane počevši još od 20. decembra, a Katica podsjeća i na kazne za nedozvoljeno korištenje pirotheničkih sredstava, koje mogu iznositi od 300 do 900 KM.

Bilo je nezaobilazno i pitanje o tzv. body kamerama koje bi se uskoro trebale naći na uniformama policajaca u KS.

“Mi u narednu godinu idemo s tim, vjerujem da ćemo u drugom kvartalu imati završen ovaj projekat, i da ćemo body kamere u pilot fazi vidjeti na policijskim službenicima jedinice za saobraćaj MUP-a KS, jer je tu dodir između građana i policije najeklatantniji. Snimat će i video, i audio, to će biti autentičan snimak događaja, omogućit će nam i da demantujemo verzije koje se često spočitavaju našim policajcima. Nalazit će se na uniformi policajca i biti aktivirana prilikom rada. Upotrebu će detaljno regulisati Uprava policije”, pojasnio je Katica.

Dodao je da će primjena body kamere, u principu biti primjena Zakona o policijskim službenicima, te da će građani o tome biti dodatno obaviješteni.

U projekat će se ići fazno, te bi se naknadno eventualno trebao širiti i na ostale sektore policije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!