Katica za N1: I ja dobijam primjedbe da se viđa veći broj policajaca kako sjedi u kafićima ali i oni imaju pravo na pauzu

Vijesti 29. apr 202413:45 1 komentar
F.Z./N1

Nakon niza nedavnih sigurnosnih incidenata u glavnom gradu Bosne i Hercegovine dosta se govorilo o radu policije. Slična tematika u fokus javnosti dospjela je i nakon inicijative kantonalne zastupnice Arijane Memić da se policajcima, osim po službenoj dužnosti, zabrani boravak u kafićima tokom radnog vremena. Suprotstavio se tome Sindikat policijskih službenika, državnih službenika i namještenika, da bi resorni ministar Admir Katica vrlo brzo oštro odgovorio njima. O svemu ovome, ali i važnim novitetima koji se spremaju za policiju uz obećanje da će im omogućiti efektniju 'borbu' na ulicama - govorio je prvi čovjek sarajevskog MUP-a, Admir Katica.

Inicijativa Arijane Memić se neće gurati pod tepih, naglasio je – pojasnivši da svaka inicijativa koja dolazi od zastupnika iz skupštine mora biti pomno razmotrena.

“I ja često dobijam primjedbe da se viđa veći broj policajaca kako sjedi u ugostiteljskim objektima ili benzinskoj pumpi, ne treba to kriti. I ja sam tražio od komesara intervencije i u tom smislu ih je bilo. Ali, s druge strane, to je specifičan posao i trebaju imati pravo na pauzu i koristiti je u skladu sa zakonom. Vjerujem da 99 posto njih vrijedno i časno radi svoj posao”, istaknuo je u razgovoru za N1.

Katica je također naglasio da je ozbiljno shvaćena izjava državnog delegata Zlatka Miletića iz Pressinga na N1, kada je poručio da “najmanje 25 sarajevskih policajaca drži ugostiteljske objekte u kojima se rasparčava droga.” No, šta znači da je jedna izjava ozbiljno shvaćena?

“Odmah sam kontaktirao Miletića i pozvao ga u službene prostorije, iako je najbolje bilo da se to odmah prijavilo našoj policiji. Radi se ne samo o policajcima iz MUP-a KS, nego o službenicima različitih agencija. Svakako, obavit ćemo neke razgovore. Ja nisam neko ko bi ovdje mogao narediti vršenje istrage, ali moja sugestija Upravi policije je nužna”, odgovorio je Katica.

Katica se za N1 osvrnuo i na druge relevantne, a aktuelne teme vezane za sigurnost u KS. Naime, MUP KS formira jedinstvenu bazu podataka: U njoj će biti informacije o krivičnim djelima i ovisnicima Baza podataka će sadržavati informacije o broju ovisnika koji su evidentirani kroz Zavod za bolesti ovisnosti Kantona Sarajevo i drugih institucija, broju krivičnih djela koja je evidentirao MUP Kantona Sarajevo, podatke o zapljenama, vrsti droga, spolu i starosnoj dobi ovisnika, broju edukacija/časova i drugih mjera koji se preventivno održavaju u školskim ustanovama i drugo. Podatci iz baze trebali bi se prezentovati Vladi Kantona Sarajevo svaka tri mjeseca, kako bi se pratilo i nadziralo provođenje Strategije. Katica naglašava da je baza sadržavati ukrštene podatke iz nekoliko nadležnih ministarstva.

Katica je pojasnio i detalje mjere koja se planira uvesti do kraja ovog mjeseca, a koja bi mogla omogućiti policiji brže i efikasnije djeluje na ulici.

Opširnije o tome u videu ispod.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare