Kazaz: Asimetrično rješenje nema nikakvih šansi

Vijesti 07. jul 202113:14 1 komentar
N1

"Sadašnji pregovori o primjeni presude u Strasbourgu i apelaciji Ljubića dolaze nam u trenutku kad postoje dva dijametralno suprotna koncepta rješenja tih ustavnih problema. Jedan je apsolutizacija tzv. legitimnog predstavljanja odnosno jedan etnički koncept konstitutivnosti. Drugi je apsolutizacija građanskog uređenja BiH po principu jedan čovjek jedan glas", kazao je za N1 danas profesor i analitičar Enver Kazaz.

“Oba koncepta tvrde da zastupaju interese države pri čemu ni jedan ni drugi ne računaju ozbiljno na problem RS. Dakle, objektivno gledano hrvatska i bošnjačka politika je od 2006. godine od pada aprilskog paketa do danas pretrpjela poraz. Nije više u igri apsolutna primjena Dejtona na cijelom teritoriju BiH, nego na području FBiH. Tačnije, sukob između HDZ-ovog i SDA-ovog koncepta federalnog, a onda preneseno državnog koncepta”.

Kako je kazao, HDZ u ovom trenutku zahvaljujući SDA ima sve instrumente u svojim rukama.

“HDZ u ovom trenutku zahvaljujući SDA ima sve instrumente u svojim rukama, naime SDA je isporučila domove naroda HDZ-u na obje razine i SNSD-u na obje razine i on može kontrolirati procese promjena. SDA osim neutemeljenih obećanja Izetbegovića nema nijedan argument u svojim rukama. Čovićevo pismo Izetbegoviću zakiva stvari na jedan koncept, tzv. legitimno predstavljanje hrvatskih predstavnika u organima vlasti ili na razinu predstavnika u domovima naroda”.

“Suština je u sljedećem, ni opozicija ni pozicija nisu u ovom trenutku svjesni odgovornosti koja je pred njima. Mislim da su s obzirom na stajališta i opozicije i pozicije stvari dovedene do potpunog apsurda i moglo bi se reći da ovi pregovori su unaprijed propali ako se ne dogodi neki “deus ex machina” i ne zavrne ruku političkim liderima”, dodao je.

Kako je dodao, svako rješenje koje vozi BiH ka naprijed je dobro.

“Moj lični stav je sljedeći: Svako rješenje koje vozi BiH naprijed je dobro. Nisam siguran da bi asimetrična rješenja vodila BiH naprijed. Bilo bi idealno da se članovi Predsjedništva sa cijele teritorije biraju u Parlamentu i da se biraju u oba doma Parlamenta. RS nikada na to neće pristati. Opozicija u FBiH nikad na to neće pristati, tako da asimetrično rješenje nema nikakvih šansi”.

“Drugo HDZ-ovo rješenje je treća izborna jedinica. HDZ smatra da to vodi napretku države. Istina je da Bošnjaci preko Željka Komšića majoriziraju Hrvate. Ne mislim da je Komšić nelegitiman predstavnik, nego da u politici koristi narative bošnjačkog nacionalizma”.

“Zvizdić prekasno izlazi iz SDA. Nije političar neke velike harizme, više mu snage daju mediji nego što je on objektivno ima”, kazao je o izlasku Zvizdića iz SDA.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare