Kazaz za N1: Tajni dogovor SDA i HDZ

Vijesti 09. feb 202115:02 5 komentara
N1

Enver Kazaz, univerzitetski profesor, gostujući u Newsroomu na N1 komentarisao je aktuelna dešavanja oko izbora gradonačelnika u Mostaru. On je kazao da se tamo dešava ideološka prevara birača u vidu tajnog dogovora SDA i HDZ-a. Cijelu priču prema njegovom mišljenju treba početi od ideoloških platformi koje kruže oko izbora u Mostaru.

“Koalicija za Mostar predvođena SDA je pretvorila to u patriotsko potezanje prve vrste, pri čemu nije jasno zašto bi lokalna zajednica bila garant opstanka ili raspada države. DF i SDA su počele na patriotskoj osnovi, na kvazipatriotizmu da cipelare BH blok i demoniziraju HDZ kao antibosansku stranku”, rekao je.

“Istodobno, dok se zbiva ideološka prevara birača, traje trgovina i tajni dogovor HDZ-a i SDA i on se očituje u onome što je skriveno, što se ne može vidjeti golim okom, na prvi pogled, u vidu izbora Upravnog odbora KCUS-a, gdje ministar iz HDZ pogoduje političkoj volji SDA i bira Upravni odbor, ne uzimajući u njegov sastav prijedloge iz Kantona Sarajevo”, pojasnio je Kazaz.

Gost N1 je kazao da postoje opravdanje sumnje u tajni dogovor SDA i HDZ, i da je KCUS zalog koji je SDA dao HDZ-u za izbor gradonačelnika.

Kazaz je rekao da je Valentin Inzko s pravom poništio prvi krug glasanja, jer je prekršen Statut Grada Mostara.

“I da je BH blok smetnja nacionalnim blokovima, blokovima oko SDA i HDZ. Takva pozicija BH bloka nam garantina da je odbrana multietničkog sadržaja Mostara u BH bloku, nikakou SDA, nikako u HDZ”, izjavio je Kazaz za N1.

On je podsjetio na izjavu Bakira Izetbegovića da Bošnjaci treba da kontrolišu dodjelu građevinskog zemljišta u Mostaru, iz čega je, tvrdi Kazaz, jasno da Izetbegović vidi Mostar kao podijeljen grad.

“Gdje je na jednoj strani SDA, na drugoj HDZ. Ukratko, izbori u Mostaru pokazuju da su SDA i HDZ u prikrivenom ili otvorenom bratkom zagrljaju, i da ne guše samo Mostar, nego i FBiH. Taj samrtni zagrljaj te dvije partije nije ništa nego obični klijentizam, kojima hrane članove i simpatizere svojih partija”, istakao je Enver Kazaz.

Za novog gradonačelnika Mostara je jednostavna matematika, ističe.

“S pritiskom na Prvu mostarsku partiju, koji se dogodio prije nekoliko dana, SDA i HDZ su izjednačili broj glasova. Prva mostarska stranka ima dva zastupnika, SDA i sateliti imaju 11, uz ta dva 13. Omjer glasova dva nacionalistička bloka je 13:13. Presudnu ulogu bi mogla odigrati Hrvatska republikanska stranka, plus srpski poslanik ispred SNSD. To je novi omjer snaga. Gotovo sam siguran da će BH blok ostati neutralan. Irma Baralija je bio jedini razuman prijedlog po kojem bi se dogodile stvarne političke promjene i po kojem bi se Mostar bavio konkretnim pitanjima”, rekao je Kazaz.

“Ovako su građani osuđeni na patriotske parole Izetbegovića i Komšića, ili parole o hrvatskoj ugroženosti HDZ-a i hrvatskom jedinstvu. Prognozirat ću da je na osnovu svega novi gradonačelnik Mostara iz HDZ-a, a postoje šanse da on bude izabran tajnim glasanjem članova Koalicije za Mostar”, rekao je Kazaz.

Rekao je kako se BH blok nipošto ne smije prikloniti niti jednom nacionalističkom bloku, jer bi iznevjerio svoje glasače i prodao bi ideju multietničke BiH.

“Ako bi se opredijelio za SDA – to bi značilo da su na liniji izgradnje bošnjakocentrične BiH, a ako bi se opredijelili za HDZ – onda bi bili na liniji izgradnje troetničke BiH. BH blok je presudna političke snaga koja čuva ideju građanske BiH, zato treba biti neutralan”, ponasnio je Kazaz.

Potez Inzka čuva zakonitosti u procesu izbora u vlasti u Mostaru, istakao je Kazaz, nužan je, jer je prema njegovim riječima CIK iznevjerio transparentnost i demokratičnost procesa jer se nije opredijelio za ponovno brojanje sa svih glasačkih mjesta.

Inzkova odluka izbore u Mostaru vraća u okvire zakonitosti i odbranu prava građana da imaju izbore u skladu sa zakonodavnim i etičkim normama – zaključio je Kazaz u gostovanju na N1.

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare