Kešo za N1: Dodik je jučer loptu dva puta proturio kroz noge, u oba smjera

Vijesti 25. jul 202317:59 0 komentara

Safet Kešo, zastupnik SDA u Parlamentu Bosne i Hercegovine, u razgovoru za N1 ocijenio je kako se jučer u Sarajevu, tokom razgovora partnera u državnoj vlasti, ništa "spektakularno nije dogodilo osim velike spektakularne prevare". On se složio sa ranijom konstatacijom iz SDA kako se Dodiku "pružila ruka spasa". "Dodik je ovdje odigrao dribling, 'Trojci' je, žargonski rečeno, loptu dva puta proturio kroz noge, u oba smjera. Oni jučer nisu razgovarali o onome što je nulti prioritet, a to je država i njeno očuvanje", naveo je Kešo.

Kako komentarišete jučerašnji sastanak vladajućih? Kažu da su dogovoreni evropski zakoni?

Mi u SDA mislimo da je to najobičnija varka, performans za javnost. Dodik je po zna koji put uspio nadmudriti ove svoje političke saradnike.

Iz “Trojke” su kazali kako su bili iznenađeni Dodikovom kooperativnošću?

Naravno da će biti kooperativ kada se za njega očekivalo da bi mogao biti procesuiran od Tužilaštva BiH jer je Dodik bio direktni inicijator onoga što se zove udar na ustavni poredak. Zar mu u takvim okolnostima nije bilo bolje da dođe na sastanaka i razgovara sa strankama “Trojke”?

Vukanović: Lakrdija i kapitulacija Srbende

Vaša stranka SDA je kritikovala “Trojku” što mu je jučer, kako ste kazali, pružila ruku spasa? Zar to nije ruka spasa državi?

Apsolutno je tačno da mu je pružena ruka spasa. U situaciji u kojoj ga je trebalo procesuirati, “Trojka” je mogla Dodika usloviti da sve što je učinio protivustavno da vrati na početak. Dodik je ovdje odigrao dribling, “Trojci” je, žargonski rečeno, loptu dva puta proturio kroz noge, u oba smjera. Oni jučer nisu razgovarali o onome što je nulti prioritet, a to je država i njeno očuvanje.

Šta bi bilo da se “Trojka” nije odazvala na sastanak?

Treba otići i razgovarati, ali razgovor mora biti baziran na poštivanju države Bosne i Hercegovine. On je “čovjek problema”, a nudi se kao “čovjek rješenja”. On sam izazove problem, pa ga onda rješava. Ništa se jučer spektakularno nije dogodilo osim velike spektakularne prevare.

Po vama Dodiku se ne može nikako vjerovati?

Ne može mu se vjerovati. S njim se mora razgovarati samo na način da se vrati u okvir zakona.

Karamatić tražio prekid sjednice da navija za Zrinjski sa “slobodne teritorije”

Postoji li mogućnsot da se Dodik procesuira?

Na tome “Trojka” treba insistirati posebno kod onih međunarodnih faktora koji su ih za ručicu, kao malu djecu, doveli na vlast, a oni su se pokazali nedoraslim. Dodik treba izvaditi mine koje je postavio ispod temelja države jer u ruci i dalje drži daljinski. Vi u takvim okolnostima razgovarate sa Dodikom o 14 nekih evropskih prioriteta, a nulti prioritet, spašavanje države, ostavili su po strani.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!