Kiparski akademik Neophytos Loizides u emisiji Izvan okvira od 20 sati

Vijesti 12. feb 202419:22 0 komentara
N1

Neophytos Loizides, kiparski univerzitetski profesor analize međunarodnih konflikata koji boravi na Univerzitetu Warwick u Velikoj Britaniji, večerašnji je gost emisije Izvan okvira.

Da li je u Bosni i Hercegovini moguć “kiparski scenario”? Na koji način objašnjava potencijalnu katastrofu koju bi uzrokovalo jednostrano proglašenje nezavisnosti Republike Srpske? Hoće li Bosna i Hercegovina, ipak, postati članica Evropske unije?

Kako se mogu unaprijediti institucije sistema u podjeljenim društvima?

Akademska istraživanja profesora Loizidesa fokusirana su na društva s dubokim etničkim i vjerskim podjelama, te na proučavanje dizajna rješavanja sukoba. Njegov posljednji istraživački rad propitivao je preferencije građana u osmišljavanju učinkovitih mirovnih procesa: ovaj je projekt koristio zajedničke eksperimente kako bi identificirao zone mogućeg sporazuma na Kipru i Sjevernoj Irskoj.

Dr. Loizides smatra kako je pristupanje Evropskoj uniji od ključnog interesa za sve u Bosni i Hercegovini, te naglašava da bi članstvo ujedno i bilo garant teritorijalnog integriteta države Bosne i Hercegovine.

Izvan okvira s Nikolom Vučićem gledajte u 20 sati na programu N1.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!