Ko će riješiti hiljade nagomilanih predmeta: Općinski sud Tuzla u problemu

Vijesti 10. aug 202421:13 0 komentara
N1

Povećan je broj neriješenih predmeta u Općinskom sudu Tuzlu te su potrebne izmjene određenih zakona kako bi sudovi bili efikasniji, tvrde iz ove pravosudne institucije. Ko će rješavati hiljade nagomilanih predmeta kada nedostaje i sudija i administracije, pitanje je koje treba rješavati što brže i efikasnije, poručuju iz tuzlsnskog suda.

Općinski sud Tuzla godinu je započeo sa više od 154.000 neriješenih predmeta, a od toga je 90 odsto komunalne prirode. U prvoj polovini godine zaprimljeno je još nešto više od 22.000 predmeta. Od januara do juna sud je riješio ukupno nešto više od 20.000 predmeta te je evidentno da je povećan broj neriješnih predmeta.

“Imamo najveći problem sa višestrukim neplatišama. To smo bili krenuli nekoliko zadnjih godina da radimo zajedno sa komunalnim preduzećima. Međutim, nedostaje nam resursa, nedostaje nam administativno-tehničkog osoblja, tim osoba treba koji će raditi na tome”, pojasnio je Muhamed Tulumović, predsjednik Općinskog suda Tuzla.

To ne trebaju raditi sudije, već stručni saradnici, a to zahtjeva izmjene Zakona o izvršnom postupku, naglašava predsjednik suda. Problem su i procedure zapošljavanja novih zaposlenika koje traju najmanje pola godine. Sudija ionako nedostaje, trenutno čak njih 12.

“Nama se desilo iznenada da je veći broj sudija prešao na druge pozicije kroz rješavanje statusa dodatnih sudija, ajedan broj sudija je otišao u penziju. Popunjavanje se nešto odužilo zbog situacije oko formiranja odjela u VSTV-u zbgo provjere imovinskih kartona”, dodao je Tulumović.

Kada su u pitanju stečajni postupci, godina je započela sa 76 neriješenih predmeta, zaprimljeno još 32, a ukupno riješeno 35. Nekoliko je razloga tome.

Priču donosi Nataša Tadić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!