Ko je koga ignorisao: Izetbegović vs. Čović (VIDEO)

Vijesti 16. feb 202315:37 6 komentara
N1

Lider HDZ-a i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine Dragan Čović imao je duži govor nakon biranja rukovodstva ovog doma u kojem je kritikovao svog bivšeg koalicionog partnera SDA bez da mu je spomenuo ime. Poručio im je da su u "teškoj zabludi" i da su imali "bezbroj prilika" da poprave stanje u BiH.

Čović je naveo kako je “sa zanimanjem slušao izlaganje svojih kolega s kojima su bistrili politiku u BiH posljednjih 20 godina u pokušaju da BiH usmjere u jedno normalno ekonomsko-socijalno stabiliziranje, da naprave pravnu državu, otvore do kraja euroatlantske integracije”.

“Do kraja poštujemo legitimitet i legitimni izbor predstavnika konstitutivnih naroda gdje Ustav vrlo direktno definira zaštitu kolektivnih prava konstitutivnih naroda BiH – Predsjedništvo BiH i domova naroda. Kada je u pitanju ovaj dom, zanimljivo je da ste prvim glasanjem koje ste napravili pokazali da ne uvažavate volju konstitutivnih naroda i glasali protiv volje predstavnika Kluba srpskog naroda, kasnije vrlo jasno kazali kada je u pitanju Klub hrvatskog naroda. Vrednija je stvar uvažavati drugo i drugačijeg u BiH što se vi ponekad trudite kazati ili pokušali osporiti kolegi Ademoviću”, rekao je Čović.

A o odnosima dvije stranke i dugogodišnjih partnera SDA i HDZ-a najbolje svjedoči videoklip u kojem se vidi trenutak kako se lider SDA Bakir Izetbegović pozdravlja sa svima.

Ko je koga izignorisao, procijenite sami.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare