Ko traži nagodbu u aferi “korona ugovori”

Vijesti 09. dec 202114:07 > 14:08 0 komentara
N1

Bivši direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković, zajedno sa Slavkom Bojićem, Sašom Markovićem i Draganom Dubravcem u pritvoru je do 15. decembra, do kada se očekuje ročište pred Okružnim sudom u Banjaluci o daljim mjerama.

Iako još nema zvaničnih informacija da će za uhapšene biti traženo produženje pritvora, sve su češći navodi da su pojedini, uhapšeni u aferi “korona ugovori” tražili napravili nagodbu sa Republičkim javnim tužilaštvom Republike Srpske.

Takve informacije nema Miloš Stevanović, branilac Bojića i Markovića koji, u izjavi za N1 kaže, da njegovi branjenici nisu zaključivali nikakve nagodbe.

Čekamo odluku Tužilaštva u vezi sa narednim koracima oko određivanja prijedloga za pritvor. Kada se to desi obavijestićemo javnost”, ističe Stevanović.

Advokat Slavka Bojića Dragan Tolimir danas je obavijestio javnost o trajno narušenom zdravstvenom stanju njegovog branjenika, zbog čega traži puštanje Bojića iz pritvora.

Podsjetimo u akciji koja je sprovedena pod nadzorom Republičkog javnog tužilaštva RS, 15. septembra ove godine, zbog sumnje u višemilionske zloupotrebe u procesu javnih nabavki u toku pandemije, fiktivnih transfera i pranja novca, uhapšeni su prvo Slavko Bojić, Saša Marković i Dragan Dubravac, odgovorna lica u firmama “Procontrol”, “Travel for fun” i “Promeding”. Policija tog dana nije zatekla Branislava Zeljkovića na mjestu prebivališa, zbog čega se smatralo da je u bjekstvu, ali se u međuvremenu javio policiji.

Zeljković je kadar Ujedinjene Srpske, stranke koja je u vladajućoj koaliciji u Republici Srpskoj zajedno sa SNSD-om. Lider US Nenad Stevandić je, po hapšenju Zeljkovića isticao da “vjeruje da je riječ o namještaljci u kojoj neko pokušava praviti simetriju sa kriminalnim nabavkama u Federaciji BiH”.

Slično komentariše i danas. Na pitanje N1 da li je postupak protiv Zeljkovića razlog nezadovoljstva Ujedinjene Srpske vladajućom koalicijom Stevandić odgovara, “ima istine da u koroni oni ljudi koji su imali monopol i mogli da nešto nabave i kupe da su zloupotrijebili, ali to je pitanje morala, a da su žrtvovani direktori kojima je naređeno da izvršavaju odluke Vlade i kupuju te stvari. Ne vidimo mi da je to razlog nekog sukoba”.

Supruga Branislava Zeljkovića Mirela Kajkut Zeljković je poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Iako Stevandić negira da u Klubu Ujedinjene Srpske postoje neslaganja, sve su češći navodi o nezadovoljstvu unutar stranke upravo odnosom koalicionih partnera prema slučaju Zeljković.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!