Koje su rakete u iranskom arsenalu i kako im se Izrael suprotstavlja?

Vijesti 02. okt 202410:18 0 komentara
AFP

Iran je pokrenuo svoj najveći napad na Izrael, ispalivši u utorak kasno 180 balističkih projektila, od kojih je većinu očigledno presrela protivraketna odbrana koju koriste Izrael, Sjedinjene Države i Jordan, prema vladama tih zemalja.

Vazdušni napad, daleko ozbiljniji od sličnog napada u aprilu, podigao je tenzije  u ionako izuzetno napetom trenutku širom Bliskog istoka.

Donsoimo vam analizu iranskih  balističkih projektila i odbrambene sisteme koje koriste izraelske i druge snage u regionu.

Teheran ima hiljade balističkih i krstarećih projektila različitog dometa, prema izvještaju Projekta prijetnje od projektila iz 2021. u Centru za strateške i međunarodne studije (CSIS).

Nepoznati su tačni brojevi za svaki tip projektila. General američkog ratnog zrakoplovstva Kenneth McKenzie rekao je Kongresu 2023. da Iran ima “preko 3.000” balističkih projektila, prema ovogodišnjem izvještaju sa web stranice Iran Watch na projektu Wisconsin o kontroli nuklearnog naoružanja.

Pravac balističkih projektila nose ih izvan ili blizu granica Zemljine atmosfere, prije nego što se nosivi teret bojeve glave odvoji od rakete koja ga je nosila uvis i zaroni natrag u atmosferu i na svoju metu.

Stručnjaci za oružje koji su analizirali provjerene video snimke na društvenim mrežama sa mjesta događaja rekli su za CNN da je Iran koristio varijante balističke rakete Shahab-3 u posljednjem napadu na Izrael.

Shahab-3 je temelj za sve iranske balističke rakete srednjeg dometa koje koriste tečno gorivo, kaže Patrick Senft, koordinator istraživanja u Armament Research Services (ARES).

Projekt raketne prijetnje kaže da je Shahab-3 ušao u irasnki arsenal 2003. godine, može nositi bojevu glavu od 760 do 1.200 kilograma i može se ispaljivati ​​iz mobilnih lansera kao i iz silosa.

Iran Watch kaže da najnovije varijante Shahab-3, projektila Ghadr i Emad, imaju preciznost od čak 300 metara (skoro 1.000 stopa) svojih predviđenih ciljeva.

Iranski mediji izvještavaju da je Teheran u napadima koristio novu raketu Fattah-1. Teheran opisuje Fattah-1 kao “hipersonični” projektil – što znači da putuje brzinom od 5 maha, ili pet puta većom brzinom od zvuka (oko 3.800 milja na sat, 6.100 kilometara na sat).

Ali analitičari ističu da gotovo sve balističke rakete postižu hipersoničnu brzinu tokom svojih letova, posebno dok padaju prema svojim ciljevima.

Izraz “hipersonično” se često koristi za označavanje onoga što se naziva hipersonična klizna vozila i hipersonične krstareće rakete, visoko napredno oružje koje može manevrirati hipersoničnom brzinom unutar Zemljine atmosfere. Zbog toga je takvo oružje izuzetno teško oboriti.

Fattah-1 nije nijedan od njih, prema Fabijanu Hinzu, istraživaču na Međunarodnom institutu za strateške studije, koji je pisao o ovoj temi prošle godine.

Hinz kaže da se čini da Fattah-1 ima bojevu glavu na “objektu za ponovni ulazak”, što mu omogućava da izvrši prilagođavanja kako bi izbjegao odbranu od raketa tokom kratkog dijela njegovog poniranja do cilja. Ova sposobnost je poboljšanje u odnosu na ranije iranske rakete, kaže Hinz.

Ali analitičari su skeptični i sumnjaju da bi Iran prvi put koristio novu raketu u utorak navečer.

“To je jedna od njihovih najnovijih balističkih projektila, i oni mogu mnogo izgubiti njenim korištenjem”, rekao je Trevor Ball, bivši viši tehničar za eksplozivna ubojna sredstva u američkoj vojsci.

„Izrael bi stekao predstavu o svojim mogućnostima samo od upotrebe. Postoji i šansa da ne funkcioniše, što Izraelu daje još bolju predstavu o svojim sposobnostima. Dobijaju besplatnu propagandu i ništa ne rizikuju govoreći da je korištena.”

Izraelska raketna odbrana

Izrael koristi niz sistema za blokiranje napada, od balističkih projektila s putanjama koje ih izvlače iz atmosfere do niskoletećih krstarećih projektila i raketa.

Mnogo pažnje je posvećeno visoko efikasnom sistemu Iron Dome, koji se koristi za borbu protiv nadolazećih raketa i artiljerijskog oružja.

Ali Gvozdena kupola je donji sloj izraelske protivraketne odbrane i nije sistem koji bi se koristio za borbu protiv balističkih projektila lansiranih u utorak uveče, navodi Organizacija za odbranu od raketa (IMDO).

Sljedeća stepenica na ljestvici protivraketne odbrane je Davidova praćka, koja štiti od prijetnji kratkog i srednjeg dometa, navodi IMDO.

David's Sling, zajednički projekat izraelskog naprednog odbrambenog sistema RAFAEL i američkog odbrambenog diva Raytheon, koristi Stunner i SkyCeptor kinetičke hit-to-kill presretače za uklanjanje ciljeva udaljenih čak 186 milja, prema Projektu prijetnje od projektila u CSIS-u.

Iznad Davidove praćke nalaze se izraelski sistemi Arrow 2 i Arrow 3, koji su razvijeni zajedno sa Sjedinjenim Državama.

Arrow 2 koristi fragmentacijske bojeve glave za uništavanje dolazećih balističkih projektila u njihovoj terminalnoj fazi – dok poniru prema svojim ciljevima – u gornjoj atmosferi, a reakciju odbrane mogli smo vidjeti na snimcima.

Matan Golan/SIPAPRE/AP

Arrow 2 ima domet od 56 milja i maksimalnu visinu od 32 milje, prema Missile Defense Advocacy Alliance, koji je Arrow 2 nazvao nadogradnjom američke raketne odbrane Patriot koju je Izrael nekada koristio u ovoj ulozi.

U međuvremenu, Arrow 3 koristi tehnologiju hit-to-kill za presretanje nadolazećih balističkih projektila u svemiru, prije nego što ponovo uđu u atmosferu na putu do ciljeva.

Tokom napada u utorak uvečer, američka vojska je saopštila da je ispalila najmanje 12 protivraketnih projektila na nadolazeće iranske rakete.

Američki odgovor stigao je od mornaričkih razarača sa vođenim projektilima USS Cole i USS Bulkeley koji su djelovali u istočnom Sredozemnom moru, rekao je glasnogovornik Pentagona, general-major Pat Ryder.

Pentagon nije precizirao koji su presretači korišteni, ali američki razarači su opremljeni odbrambenim sistemom od balističkih projektila Aegis, sa projektilima presretačima koji mogu pogoditi i uništiti dolazeće balističke rakete u njihovoj srednjoj ili završnoj fazi.

Jordanske zračne snage također su presrele iranske projektile u utorak navečer, rekao je jordanski zvaničnik, ali nisu izneseni detalji.

Tokom iranskog napada na Izrael u aprilu, izraelski i američki ratni avioni oborili su veliki broj dronova. Ali Iran je taj napad izveo uglavnom sa sporijim dronovima, koji su bili mnogo lakši presretanje za borbene avione nego balističke bojeve glave koje su padale okomito na ciljeve u Izraelu piše CNN

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!