Koje zdravstvene ustanove rade ilegalno i ugrožavaju naše živote?

Vijesti 15. nov 202118:48 > 21:16 0 komentara
N1

Verlab kao jedina mjeriteljska laboratorija, imenovana od strane Instituta za mjeriteljstvo Bosne i Hercegovine, za pružanje usluga ispitivanja i verifikacije mjerila u zdravstvu u oblasti medicinskih instrumenata sa funkcijom mjerenja, obznanila je odmah da ordinacija, Bejtović/Rožajac, ali i oftalmološka Halimić nemaju zakonom obaveznu verifikaciju. U ordinaciji je, podsjetimo, izvršena kobna operacija dvoipogodišnje djevojčice koja je završila smrću. Zvuk za uzbunu!?

Koliko je takvih u BiH, zašto ne djeluju inspekcije jer su, saopštio je Verlab, stotinu puta upozoravali ko radi neverifikovano i tako ugrožava zdravlje pacijenata, igrajući se životima ljudi.

N1 je razgovarao sa direktorom Verlaba, prof.dr.sc. Almirom Badnjevićem.

Danas Verlab dostavlja spisak svih ustanova koje su zakonski verifikovane, a koje ne.

N1: U posljednjem Vašem alarmantom saopštenju – ukazujete da ste stotinu puta upozoravali na zakonsku obavezu verifikacije medicinskih uređaja i ustanova, možete li nam reći koje ustanove do sada nisu izvršile svoju zakonsku obavezu, a inspekcija nije uradila svoj posao ?

Badnjević: Primili smo upit pojedinih Ministarstava zdravstva da im danas, 15.novembra 2021., dostavimo spisak svih ustanova koje su izvršile zakonsku verifikaciju medicinskih uređaja. Na osnovu dostavljenog spiska biće u prilici da taj spisak uporede sa spiskom registrovanih ustanova na njihovom Kantonu, te da sve one koje nisu na spisku verifikovanih ustanova sankcionišu u skladu sa zakonom. Od javnih ustanova sa područja Federacije BiH, Sveučilišna klinička bolnica u Mostaru nije nikada od stupanja na snagu državnih Pravilnika izvršila zakonsku verifikaciju medicinskih uređaja sa funkcijom mjerenja. Dom zdravlja Breza nije verifikovao medicinsku opremu od 2018. godine, Dom zdravlja Grude od 2019. godine, dok je bolnica Travnik izvršila djelomičnu verifikaciju medicinske opreme. Sve ostale javne ustanove sa područja FBIH uredno izvršavaju zakonsku verifkaciju medicinske opreme.

U Republici Srpskoj zabranjena državna verifikacija, šta su posljedice?

N1: Kakva je situacija za zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj ?

Badnjević: U zdravstvenim ustanovama Republike Srpske je također situacija bila dosta dobra do posljednjih političkih dešavanja na relaciji entitet – država. Nakon toga su zdravstvene ustanove na području RS primile dopis u kojem im se zabranjuje postupanje po državnim zakonima, te prijeti da sve zdravstvene ustanove sa područja RS koje postupe u skladu sa državnim zakonom će biti sankcionisane od strane Vlade Republike Srpske! Na ovaj način, ne samo da se zabranjuje sprovođenje državnih zakona, nego se i pacijenti u zdravstvenim ustanovama izlažu dijagnostici i tretmanu sa nepoznatim i zakonski neispravnim medicinskim uređajima. Na ovaj način se direktno igra sa životima i zdravljem građana Bosne i Hercegovine. Ovo (zlo)djelo je prijavljeno Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, SIPA-i, Ombudsmenu za ljudska prava BiH, OHR-u, Delegacije EU i uredu Svjetske zdravstvene organizacije u BiH. Pored toga, navedena Odluka je predana Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine.

N1: Da li je među neverifikovanim zdravstvvenim ustanovama više privatnih ili javnih ustanova ?

Badnjević: Svakako da je veći broj privatnih zdravstvenih ustanova koje ne vrše zakonsku verifikaciju, nego javnih. Međutim, tu je veliki broj privatnih ustanova koje imaju po jedan do dva uređaja koja podliježu zakonskoj obavezi, dok je u javnim ustanovama taj broj mnogo veći..

N1: Koje su osnovne kazne ako je neverifikovana zdravstvena ustanova?

Badnjević: U skladu sa Zakonom o mjeriteljstvu Bosne i Hercegovine propisane su Kaznene odredbe. Novčanom kaznom od 2.000 KM do 20.000 KM kaznit će se za privredni prijestup pravna osoba: ako stavi u promet ili upotrebljava mjerilo koje verificirano, ako upotrebljava mjerilo za koje nije izdat certifikat o ocjenjivanju usklađenosti ili je ukinut certifikat o ocjenjivanju usklađenosti mjerila; te mjerilo iz uvoza za koje nije pribavljena potvrda da ispunjava mjeriteljske i druge uslove. Za privredni prijestup novčanom kaznom od 120 KM do 1.200 KM kazniti će se i odgovorna osoba. Također- novčanom kaznom od 600 KM do 2.000 KM kazniti će se za prekršaj pravna osoba: ako ne vrši prvo, naredno ili izvanredno verificiranje mjerila , ako upotrebljava mjerilo kojemu je istekao propisani rok periodičnog verificiranja, a novčana kazna za odgovornu osobu je od 200 KM do 500 KM.

Neverifikovane medicinske ustanove su ilegalne!

N1: Da li su takve ustanove bez verifikacije ilegalne, da li rade ilegalno?

Badnjević: Svaka djelatnost koja pruža uslugu mimo zakonskih propisa je ilegalna. Naročito ukoliko je riječ o pružanju usluga u zdravstvu, gdje se moraju poštovati i državni i entitetski i kantonalni i općinski zakoni.

N1: Ordinacija Bejtović nam je kazala da je 18.oktobra ove godine bila inspekcija, nakon situacije u Republici Srpskoj, kada se koristio nelegalni plin – znači li to zapravo bilo šta – ako vi kao jedina ustanova niste izvršili verifikaciju ?

Badnjević: Pretpostavljam da im je bila inspekcija koja se bavila samo pitanjem kakav plin koriste, da li je industrijski ili medicinski. Očito se nisu bavili ostalim pitanjima.

N1: Šta bi se desilo u uređenim sistemima – ukoliko bi bilo ko radio bez verifikacije medicinskih uređaja, ordinacije, osoblja ?

Baddnjević: Zakoni u Bosni i Hercegovini su uglavnom jako dobro definisani i napisani. Međutim njihova implementacija i nadzor, kao i kaznena politika nisu najbolji. Dovoljno je samo da se pridržavamo svojih zakona i u njima je sve rečeno, isto kao i u najrazvijenijim zemljama svijeta.

Medicinski uređaji sa funkcijom mjerenja koji se nalaze u zakonskom mjeriteljstvu BiH su: EKG uređaji, pacijent monitori, defibrilatori, respiratori, anesteziološke mašine, inkubatori za bebe, infuzomati, perfuzori, dijalizni aparati, terapeutski ultrazvuci i mjerila krvnog pritiska. Prema Zakonu o mjeriteljstvu BiH navedeno je da svako mjerilo koje nije verifikovano se ne smije upotrebljavati – jer se smatra neispravnim.

U slučaju korištenja neverifikovanih mjerila, što je u slučaju medicinskih uređaja naročito neetično, te može biti kobno po pacijente, također su propisane i Kaznene odredbe.

Jednom godišnje zdravstvene ustanove, kao vlasnici mjerila, su dužne izvršiti zakonsku verifikaciju svih mjerila.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!