Kojović: Podržaćemo Amidžića

Vijesti 01. aug 202318:27 0 komentara

Predrag Kojović zastupnik Naše stranke u Zatupničkom domu Parlamenta BiH o ustavnoj krizi i aktuelnim političkim pitanjima govorio je za N1.

Srđan Mandić je najpošteniji načelnik koji jako dobro radi svoj posao. Ovo što se dešava su unutarstanačka prepucavanja u NIP-u. Žao mi je što se to dešava u ovom trenutku jer se nalazimo u ozbiljnim prblemima na državnom nivou i ovakve stvari pokazuju koliko su ljudi neiskusni i gledaju samo vlastite interese na lokalnom nivou.” kazao je Kojović.

Mogu li se osjetiti problemi u Trojki?

Ne, udari koje smo doživljali dok se nismo upoznali bili su mnogo žešći. Ovo je zasita minorno.

Ozbiljne udare vrši Milorad Dodik?

Nećemo podržati imenovanje novog ministra finansija dok se ne pokrene proces imenovanje sudije Ustavnog suda iz RS. Oko toga smo već imali dosta razgovore. Na posljednjem sastanku je to već bilo drugačije, Dodik je obećao da će pokrenuti proceduru imenovanja sudije. Dodik i dalje priča o zakonima o nepoštivanju odluka Ustavnog Suda BiH koje je poništio visoki predstavnik tako da se ne osvrćemo na to što on priča.

Da li to znači da ćete glasati za Amidžića?
Naravno, sada kada je započet proces, naravno. Gospodin Knežević je do januara mjeseca tamo, nadam se da će se ta dva procesa izbor sudija Ustavnog suda BiH biti završena u isto vrijeme.

Neki će reći da ste progutali veliku žabu pristankom na Marina Vukoju, je li on HDZ-ov čovjek?

Sasvim sigurno da je blizak HDZ. To je situacija koju smo zatekli, komisija, bodovanje… Ja bih prihvatio rezultat procesa u kojem nisam učestvovao, volio bih da svi koji su na listi budu predmet glasanja.

Koliko je opasno što je on bilzak HDZ-u?
Mislim da postoji jedna zamisao doživotnog statusa u Ustavnom sudu da bez obzira ko vas je izabrao i postavio imate neovisnost jer vas niko ne može smijeniti, doživotno imate sve benefite i od momenta imenovanja ste potpuno neovisni.

Uznemirava li vas činjenica da u Ustavni sud dolazi neko ko nema sudsko iskustvo?
Iako je sigurno dobar poznavatelj prava ja bih volio da ga ima.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!