Kolege iz Banjaluke daju podršku novinarima UNA TV: “U političkom ratu uvijek nastradaju nevini”

Vijesti 26. jul 202420:10 0 komentara

Najdrastičnija posljedica američkih sankcija otkazi su za 80 radnika UNA TV u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Sjevernoj Makedoniji. Skupština akcionara UNA World Network saopštila je da su zbog OFAC-ovih sankcija bili izloženi ekonomskim i pravnim izazovima koje nisu mogli prevazići. Medijska zajednica u Banjaluci daje podršku otpuštenim kolegama, a većina je saglasna da su oni kolateral mnogo veće priče - one političke, jer se vlasništvo nad ovim medijem povezivalo sa porodicom Dodik.

Jedno od novinarskih postulata jeste da novinar ne treba postati vijest, već istu prenijeti publici. Novinarka UNA TV Lejla Džin, zajedno sa svojih 80 kolega postala je vijest, jer se našla usred političke priče, koja je nju i kolege koštala posla. Ponosna je na svoj i profesionalni angažman kolega.

“Brojni ljudi ili su bili u procesu dizanja stambenih kredita, brojni su već imali kreditno opterećenje, ne bih ni da govorim ni u čije ime. Bez novca, bez plate, živjeti se ne može, jer goli zidovi se ne jedu. Toliki je bio pritisak javnosti kako ćemo mi raditi, ali i sa strane opozicije koji nisu vjerovali da mi možemo biti medij kakav smo bili”, ispričala je novnarka UNA TV Lejla Džin.

Televizija koja je postojala tri godine, od starta je imala oreol Dodikove TV, jer se njeno vlasništvo povezivalo sa Igorom Dodikom, sinom predsjednika Republike Srpske. O tome je i sam Milorad Dodik govorio:

“Moj sin se pokušava baviti nekim oblicima biznisa, više je u sportu”, rekao je Dodik 2022. godine za Euronews Srbija.

Novinarka ga je na to upitala da li je njegov sin Igor i u medijima na šta je Dodik odgovorio:

“Pa, u medijima pokušava nešto. Ali, vidjećemo”.

“Mislite na televiziju Una?”, ponovo je upitala novinarka na šta je Dodik rekao:

“Pa mislim na svašta. Ali, u svakom slučaju, dakle, ja nemam nijednu kompaniju, a pogotovo ne 65”.

Zbog priče o vlasništvu i sumnji na izvlačenje javnog novca, te u konačnici OFAC-ovih sankcija ova medijska kompanija će staviti ključ u bravu. Poznavaoci prilika žale zbog otkaza za radnike, za koje ističu da su postali kolateral.

“Iskreno sam tužna što se to desilo, tamo zaista rade profesionalci. Njihovi prilozi nisu nijednog trenutka ukazivali da imaju bilo kakve veze sa političkom pozadinom priče. Ja u ovom trenutku neću da ulazim u političku pozadinu priče i u način finansiranja, to je nešto čime se ja ne bavim. Mi nemamo zakon o transparentnosti vlasništva medija i mi u startu imamo problem da čovjek kada se zapošljava nema priliku da zna ko će plaćati tu njegovu platu”, istakla je savjetnica za medije Marija Milić.

Medijskih zakona nema, smatra Milić jer nema stvarne volje da se uredi ova oblast. U Savezu sindikata apeluju da se poštuje zakon i sačuvaju radna mjesta.

“Rješenje je negdje drugo, daleko, na nekim drugim nivoima. Radnici ne mogu da utiču na tu priču, niti ih ko pita, a ispaštaju. Dajemo apel onome ko odlučuje da obrati pažnju na ljude, na radnike u ovoj situaciji”, naveo je Nikola Šobat, predsjednik Sindikata medija i grafičara RS.

Za pojedine političare poput SDP-ovog Damira Mašića UNA je medijski projekt koji je od početka bio sumnjiv. Novinari iz Banjaluke daju podršku kolegama, uz opasku da u političkom ratu uglavnom nastradaju oni koji nisu krivi. Neki podsjećaju i na druge brojne političke projekte u medijima koji su propali, pri čemu su novinari ostali na ulici, a javnost izgubila povjerenje u medije. Infinity grupa, s druge strane, ranije je saopštila da se više neće baviti medijskim biznisom.

Gasi se UNA TV, više od 80 radnika ostaje bez posla

Infinity grupacija i zvanično prestaje da postoji, a njeni čelnici usmjerili su sve resurse na uspjeh nove kompanije Invictus grupe koja bi trebala da preuzme milionske IT poslove od Prointera, više od 90% finansirane iz javnih budžeta.

Na to su ukazivali američki zvaničnici, koji su kompanije i stavili na OFAC-ovu crnu listu. Američka ambasada danima tvita pod haštagom #Gdjejenovac. Danas pišu: Sankcionisani pojedinci i politički moćnici upravljaju Republikom Srpskom kao porodičnim biznisom od kojeg imaju koristi porodica i prijatelji. Šta je sa potrebama građana RS?

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!