Komarica: HDZ je od jučer stranka u BiH, a Hrvati su ovdje stoljećima

Vijesti 27. dec 202312:47 1 komentar
N1

Hrvati na području koje čini Banjolučku biskupiju u najtežim su okolnostima bili prepušteni sebi, a političari i stranke koji su ih trebali zastupati o njima nisu uopće vodili računa pa su se mogli osloniti samo na svoje duhovne vođe, ocijenio je umirovljeni banjolučki biskup Franjo Komarica, koji je naveo da je "HDZ stranka od jučer u Bosni i Hercegovini, a Hrvati katolici su ovdje stoljećima".

Komarica je strašnim grijehom pred Bogom nazvao izgon ljudi iz njihovih domova, nazvavši one koji to čine “samozvanim bogovima”.

“Hrvati, katolici općenito, ovdje su prepušteni Božijoj providnosti stoljećima. Desetljećima i stoljećima nisu imali svog političkog predstavnika, pa nemaju ga ni danas. Ali hvala Bogu da su imali kakve-takve duhovne vođe koji ih nisu ostavljali, svećenike, redovnike i biskupe. Bili su ograničeni, uvažavali su zakone, ali su se uzdali u Božiju pomoć. Nisu zbog toga skrenuli s pameti niti su se odrekli svog najvažnijeg obilježja – pripadnosti vjeri”, rekao je umirovljeni biskup Franjo Komarica.

„Imate političare koje stalno trube u istu trubu odvojenosti, da ne kažem mržnje – ne mogu ja s vama, vi ne možete sa mnom – pa nije istina. Lažu ti političari. Mi možemo zajedno bez ikakvih problema, i kupovati, prodavati, u kafiću sjediti, ići u kino, na koncert. Mi nismo od jučer ovdje zajedno. U glavama političara nije završio rat“, dodao je Komarica.

Poručio je da čovjek može biti zaveden različitim (dez)informacijama, ali da je svakom čovjeku Bog dao savjet:

“Bog je svakom čovjeku dao prirodni zakon – savjest. Svako od nas je u stanju da se može razlikovati dobro od zla. On može biti zaveden inim informacijama pa da laž prihvati kao istinu, ali se treba truditi da čuje i druge izvore. Ima jedna jedina istina. Ko je od nas bliži toj istini, taj je istinitiji“, rekao je Komarica za Federalnu televiziju.

“Naši političari su u međunarodnim razmjerima šegrti, nisu oni toliko važni. Oni su puno više marionete u rukama drugih”, ocijenio je Komarica.

Franjo Komarica je dužnost banjalučkog biskupa obavljao od 1989. godine, a nedavno je na njegovo mjesto imenovan svećenik Mostarsko-duvanjske biskupije Željko Majić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare