“Kome smetaju mediji – ili ima veze s ubicama, ili interes da budu neotkriveni”

Vijesti 02. mar 202313:55 0 komentara
N1

Pred Apelacionim vijećem Suda Bosne i Hercegovine danas je održano ročište po žalbi Tužilaštva BiH na prvostepenu presudu kojom su Zijad Mutap, Hasan Dupovac, Alisa Ramić, Josip Barić i Muamer Ožegović, oslobođeni da su djelovali kao organizirana kriminalna grupa u predmetu "Dženan Memić". O očekivanjima u ovom predmetu, kao i o postupanju medija vezano za slučajeve "Memić" i "Dragičević" govorio je advokat porodica Ifet Feraget.

Na upit šta je sada pravno moguće poduzeti, pojašnjava kako je moguće da se ukine prvostepena presuda ‘jer je Sud dužan navesti koja je činjenica utvrđena na osnovu kojeg dokaza’.

“Ne možemo riješiti ubistvo ako su se sakrili najvažniji dokazi”, rekao je Feraget, ujedno odgovarajući i Marseli Bajramović, advokatici policajca Josipa Barića: “Vrhovni sud nije utvrdio da se nije dogodila saobraćajna nesreća, nego da se događaj nije odvio na opisani način. Pa da joj pojasnim – proveli smo šest vještačenja – dva saobraćajne struke .. koji su utvrdili da se nije desila saobraćajna nesreća, dva mašinske struke koji su utvrdili da se oštećenja na kombiju ne mogu dovesti u vezu sa kontaktom vozila sa pješakom, i dva medicinske struke koja su potvrdila da povrede Dženana Memića ne potiču od udara automobilom. Pokušaj da se sud dovede u zabludu neće poći za rukom nikome.”

Šta će uslijediti ako žalba bude uvažena?

“Postoji samo jedan scenarij – ide novo suđenje pred Apelacionim vijećem u kratkoj formi, provedu se samo dokazi za koje vijeće smatra da nisu provedeni kako treba, i nakon toga se donosi nova presuda”, pojasnio je Feraget šta slijedi ukoliko njihova žalba bude uvažena.

Govorio je i o postupanju medija vezano za dva slučaja, a koja je u nekoliko navrata tematizirao sudija Branko Perić.

“Spominjanje medija i obraćanje sudije Perića tužiocima je za mene skandalozno i šokantno. Poručio je tužiocima šta rade u nastavku. Pozvati ih da paze šta će raditi u nastavku je skandalozno”, izjavio je, podsjećajući da, oni na kraju neće biti iznenađeni ako neko bude oslobođen, ali da jedino bitno što preostaje jeste da proces bude pošten.

Dodao je – “mediji kome smetaju – taj ili je povezan s ubicama, ili ima interesa da ubice ne budu otkrivene.”

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!