Kome u Banjaluci smeta LGBT populacija i zašto

Vijesti 17. mar 202320:02 1 komentar
N1

Političari o njima ne pričaju, osim kad trebaju reći da su protiv njih. U medijima ih uglavnom nema, na ulici protestuju rijetko, ali ipak su tu. LGBT populacija je među nama i jedna je od najranjivijih društvenih grupa. U tolikoj mjeri da im se spori pravo na javno, a u slučaju Banjaluke i na okupljanje u zatvorenom prostoru.

Jedan događaj u zatvorenom probudio je strasti u Banjaluci. Vijest da „Povorka ponosa“ dolazi, navodno uznemirila je određene „duhove“, iako „Povorka“ dolazi da pogleda film i diskutuje o slobodi uz prethodnu najavu policiji.

“Važno je istaći da niko od organizatora ni u jednom trenutku nije nagovjestio da će se u subotu u Banjaluci desiti protesna šetnja kako su to iz konteksta izvukli predsjendik Republike Srpske i gradonačelnik Banjaluke i udruženja građana koja su pokazala zabrinutost zbog toga”, kaže Vanja Sunjić, novinarka i aktiviskinja.

Iako su prethodne godine održana tri slična događaja bez bilo kakvih incidenata. Negativne reakcije ove godine dolaze nakon što je funkcionerima pisalo 13 udruženja koja tvrde da se organizatori događaja u Banjaluci „pod maskom borbe za demokratiju zalažu za degraditanje tradicionalnih, hrišćanskih i istinskih ljudskih vrijednosti“.

“Ja sam protiv toga odmah da znate. Bilo kakve manifestacije. Očekujem da će organi Republike Srpske onemogućiti bilo kakvo održavanje u otvorenim ili zatvorenim prostorima. Po kom osnovu? Po osnovu naših sloboda. Zašto bi to nekoga uznemirilo? – Eto zato što oni uznemiravaju druge”, kaže predsjednik RS, Milorad Dodik.

“Nijedna javna površina grada kao ni javni prostori nisu dostupni za tako nešto. Da li to neko može uraditi u nečijem privatnom ptrostoru, naravno privatna svojina je nešto drugo. Grad Banjaluka se ograđuje od tako nečega. Na zvaničan način niti nas je neko pitao niti tako nešto podržavamo”, kaže gradonačelnik Banjaluke, Draško Stanivuković.

Što će reći da u zemlji u kojoj Ustav garantuje slobode, ipak nema slobode za sve. To se vidjelo i tokom Osmomartovskog marša kada je grupa mladića učesnici oduzela zastavu duginih boja.

“Znate kako važno je napomenuti da su LGBTIQ osobe dio bh društva i da taj čin oduzimanja zastave duginih boja ne znači da mi nismo ovdje. Takođe izjave gradonačelnika i predsjednika moram samo da kažem da su možda njihovi simpatizeri i glasači isto dio zajednice”, kaže Melani Isović, članica OO “Bh. Povorke ponosa”.

Opširnije u prilogu Mladena Vujinovića.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare