Komesar: Moguće da će biti još nemilih događaja u Sarajevu

Vijesti 15. feb 202218:29 > 20:23 6 komentara

Komesar sarajevske policije Nusret Selimović u razgovoru za N1 najavio je kako građani u ovom kantonu u narednom periodu mogu očekivati hapšenja, ali i "nemile događaje" poput posljednjeg ubistva na Pofalićima. Kao razlog, komesar MUP-a KS, naveo je "poremećaj na svjetskom narko tržištu".

N1: Je li zadovoljavajuća sigurnosna situacija u KS po vama?

Selimović: Prema svim mjerodavnim parametrima može se reći zaista da je sigurnosna situacija na zadovoljavajućem nivou. U potpunosti razumijem zabrinutost građana zbog posljednjih dešavanja.

Koji su to parametri?

To su informacije za 2021. sa uporednim pokazateljima za 2022. godinu. U najvećem broju tih parametara došlo je do smanjenja. Imovinski delikti i razbojništva su se smanjili za 21 posto. Također, i u drugim oblastima je smanjenje. Prošle godine smo imali šest ubistava, a prethodnih godina znatno veći broj. Generalno smanjen je broj saobraćajnih nesreća, ali je povećan broj sa smrtnih ishodom. Više faktora dovod do ovih uzraka poput alkoholiziranog stanja vozača, korištenje mobitela tokom vožnje itd.

Da li je nedovoljan broj policajaca utiče na ovu situaciju?

Policija je 2022. izdala 300.000 prekršajnih naloga, znači taj segment koji je naša nadležnost – niko ne može reći da ne radimo. U skludu sa prioritetima angažujemo veći broj policajaca. Često naši službenici imaju prekovremeni rad. Važno je napomentu našim građanima da je policija samo jedna karika u represivnom lancu.

Divljanje po sarajevskim ulicama ne prestaju? Čini se da na ulicama nema policije koliko treba?

Poželjno je da ih bude više, i bit će više policije. Uposlit ćemo novih 200 policajaca. Uvjeravam vas da dajemo svoj maksimum. Na terenu ima zadovoljavajući broj policajaca.

Građani vas optužuju da kažnjavate samo “sitne ribe”, a da vas nema nigdje kod krupnih prekršaja?

Mi smo skloni subjektivizmu. Nema pojedinaca i grupa u KS od kojih policija zazire.

Ima li kriminalnih grupa u Sarajevu?

Naravno da ima.

Šta je sa ovim ubistvima poput posljednjeg na Pofalićima?

Dolazi na naplatu stanje u društvo koje se taložilo 20 godina i nije se rješavalo na pravi način. Ovo je refleksija događanja na mnogo širem prostoru. Ovo je refleksija poremećenog narko tržišta. Pratili ste da je u posljednje vrijeme “pala” jedna ogromna količina narkotika. To je povezan sa ovom aplikacijom Sky. Događaju se stvari uzročno-posljedično. Imat ćemo refleksiju i ovdje, bit će hapšenja, a moguće je da će biti još nemilih događaja. Pokušat ćemo uraditi sve što je u našim moćima da to preveniramo.

Pratite li te grupe?

Ne možemo reći da su nam sve poznate, ali naravno da pratimo. Ali javnost mora znati da je tužilaštvo organ gonjenja i da upravlja procesima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare