Komšić: Niti će dobiti imovinu niti će dobiti razdruženje, sa ovakvom politikom srpski narod nema budućnost

Vijesti 12. jun 202421:38 0 komentara

"Niti će dobiti imovinu, niti će dobiti razdruženje, a sa ovakvom politikom - žao mi je to reći - srpski narod nema budućnost", kazao je u Pressingu nekadašnji član Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine i bivši gradonačelnik Sarajeva, Ivo Komšić.

Komšić je za N1 komentarisao Deklaraciju “Svesrspkog sabora” zaključivši kako se “miješa u unutrašnje stvari, da nema moć i da je sada posao za naše Tužilaštvo” – da nađe tačke gdje se krši Dejtonski sporazum.

Također, iskusni političar je komentarisao pozive vlasti u Srbiji i entitetu Republika Srpska na vraćanje na tzv. izvorni Dayton kazavši da tako nešto ne postoji.

“Oni samo vrše interpretacije kako njima odgovara. Dejtonski sporazum je jasan, entiteti nisu države, ne mogu imati državne prerogative”, naglasio je Komšić za N1.

Američki ambasador i predsjednik Srbije razmjenjuju verbalnu vatru u vezi sa državnom imovinom u BiH. Zašto je Srbija bacila oko na imovinu?

Državna imovina nije bila tema za sebe u Daytonu. Tamo se govorilo o uređenju BiH i njenom državnom kontinuitetu. Dejtonska BiH je, to piše na početku, nasljednica Republike BiH i preuzima sve njene nadležnosti. Ako je dejtonska BiH nasljednica u svemu Republike BiH, onda je ona nasljednica imovine koja je pripala BiH u sukcesiji. Problem jeste da su oni (političari iz Srbije i entiteta Republika Srpska) stalno u kontradikciji sa Dejtonskim sporazumom, oni ga interpretiraju kako hoće. Ono što je rekao američki ambasador u BiH to je tačno. Uostalom za interpretaciju i tumačenje Dejtonskog sporazuma jedino je nadležan visoki predstavnik, to piše u Daytonu.

Šta je “izvorni Dayton”?

Ne postoji “izvorni” i “neizvorni” Dayton. Postoji tekst koji uopšte nije dug. U mojoj arhivi je bila engleska verzija i ja sam je predao Historijskom muzeju. Oni samo vrše interpretacije kako njima odgovara. Dejtonski sporazum je jasan, entiteti nisu države, ne mogu imati državne prerogative. Oni samo rade na tome krše Dayton na svakom koraku.

Da li je Deklaracija “Svesrpskog sabora” rušenje Dejtonskog sporazuma?

Naravno, ona se miješa u unutrašnje stvari. Ali nema moć. To je sada posao za naše Tužilaštvo i da nađu tačke gdje se krši Dejtonski sporazum.

Koje su to tačke?

Recimo – insistira se na koordinciji zakonodavnih i izvršnih organa vlasti Srbije i RS. To već postoji u specijalnim vezama između Bosne i Hercegovine i Srbije. Insistira se na cijelom narodu ma gdje bio, što znači da se radi na unitarizaciji – to su antidemokratski principi. Koje države napreduju u svijetu? Samo one koje su uspjele izvršiti pluralizaciju naroda kroz političke stranke. Oni su pomiješali kulturni identitet sa političkim. I dalje šire mit o Kosovu. Koga oni zavaravaj s tim, ne mogu ništa napraviti. Bilo bi legitimnije da su ga priznali i da su insistirali na svim pravima za srpsku nacionalnu manjinu jer Kosovo jeste temelj duhovnosti Srba. Na ovaj način to ne mogu postići jer oni ne priznaju kosovske institucije kroz koje bi trebali ostvariti ta prava za Srbe.

Opozicija u RS-u kritikuje Dodika da rušenjem države ruši i entitete?

To je logičan zaključka iz Dejtonskog sporazuma, bez BiH ne može postojati RS.

Dodik nije dobio podršku za “mirno razdruživanje” kroz Deklaraciju?

Zato što je to antidejtonsko djelovanje, ali su oni napravili zamjenu za to. Ponudili su sporazum o historijskom pomirenju i trajnom miru. Protiv su Rezolucije o genocidu u Srebrenici, ne priznaju ni druge zločine, a traže sporazum o pomirenju i trajnom miru. Dok se ne pokajte za zločine i ne tražite oprost od onih kojima ste činili te zločine, ne možete tražiti ovakav sporazum. Da su napravili sabor sa ovim ciljem to bi bio uspjeh.

Da li će biti “crnih scenarija”?

Ništa se neće desiti, Deklarcija “Svesrpskog sabora” je konačno priznanje da je nacionalni program historijski propao. Njima treba državna imovina iz ekonomskih razloga jer je Dodik u teškoj situaciji, izdavala bi se ili prodavala tajkunima itd. Niti će dobiti imovinu, niti će dobiti razdruženje, a sa ovakvom politikom – žao mi je to reći – srpski narod nema budućnost.

A šta je sa ostalim narodima u Bosni i Hercegovini?

Do nas je, samo treba slijediti evropski put. Nema druge alternative.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!