Komšić u Pressingu: Erdogan je ovdje održao nekoliko sastanaka i upozorio “Nemojte u EU”

Vijesti 31. jan 202421:15 0 komentara

"Turski predsjednik Erdogan održao je ovdje nekoliko sastanaka, držao jedan vrlo važan, bili su vjerski zvaničnici, vrh SDA. Upozorio je tada i rekao: Nemojte u EU", poručio je u Pressingu na N1 Ivo Komšić.

Ko su predvodnici “bošnjačkog nacionalizma”?

“Možemo pojednostaviti stvari. Ono što mene pogađa, a nema ograde oko toga. Vrijeđa me što se nacionalizam u jednom narodu poistvojećuje sa cijelim narodom. Ja sam daleko od toga, nikada ne bih poistovjetio nacionalizam sa narodom”, kazao je Komšić i dodao:

“Unutar SDA sada imate, pošto je ova antihrvatska kampanja i protiv mene unutar SDA i to u dosta uskom krugu. Ja sam razgovarao sa ljudima koji su izašli iz SDA, kažu da su izašli zbog načina na koji se vodi stranka i skretanja stranke u desno”.

Da li minirate koncept bh. identiteta?

Treba znati šta je cjelina toga. Sada imate zagovornike da ovdje treba formirati bosansku naciju koja je nacionalna svjest bosanskog naroda. To je teza – jedan narod, jedna nacija, jedna država. Nema ovih formiranih nacija u BiH od kojih svaka ima tradiciju, te se nacije ovdje negiraju. Da bi vi formirali bosansku naciju vi morate na neki način neutralizirati postojeće nacije koje postoje. Oni idu toliko daleko da ta bosanska nacija treba biti nadnacionalno uređenje“, istakao je Komšić.

“Traži se neko rješenje koje bi bilo prikladnije za BiH, ali nije moguće ukinuti postojeće nacije. To je neprovodivo i pravi dalje smutnje”.

Komšić smatra da je Dejtonski sporazum tranzicijski sporazum, a ne trajno utemeljenje naše države.

“ZAVNOBiH je sveto slovo jer je to definicija BiH koja je razriješila međunacionalne probleme u BiH. Noć uoči ZAVNOBiH-a otišli su bošnjački intelektualci kod Tita. Tri su prijedloga bila: Da BiH bude pokrajina priključena Srbiji, drugi je prijedlog bio da BiH bude pokrajina priključena Hrvatskoj, treći da ne bude priključena ni jednoj niti drugoj nego Jugoslaviji. Tito je rekao da ne može i prihvatio je mišljenje muslimanskih intelektualaca i kazao da BiH mora biti samostalna.

Dejtonski sporazum je tranzicijski sporazum, a ne trajno utemeljenje naše države”, kazao je.

Komšić je potom govorio o dolasku Erdogana u BIH i slanju određenih poruka.

“”Ne idite u EU” i “Nemojte u NATO” – te teze je ovdje prvi inicirao turski predsjednik Erdogan. Održao je ovdje nekoliko sastanaka, držao jedan vrlo važan, bili su vjerski zvaničnici, vrh SDA. Upozorio je tada i rekao: Nemojte u EU. Morate voditi računa da ulaskom u EU vi gubite svoj muslimansko-bošnjački identitet. Bakir to tada prihvaća i s tom tezom ide u kampanju i to širi među narodom. Potpuno je stvarnost drugačija. Narod koji odlazi odavde ide gdje? Pa ide u EU, niko se ne boji da će mu biti ugrožen identitet”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!