Konaković o dolasku policajaca iz Srbije: Sporazum o saradnji je ratificiran za vrijeme mandata Izetbegovića i Komšića

Vijesti 20. jul 202422:44 2 komentara
F.Z./N1

Povučena je najava da će pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije od 22. jula do 1. septembra biti raspoređeni u Banjaluci, Foči i Trebinju. Radi se o dogovoru na osnovu Memoranduma o saradnji. Do toga, kako je večeras saopštio srbijanski ministar Ivica Dačić, neće doći, no reakcije se ne prestaju nizati. Oglasio se i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković, navodeći da je saradnja između policija dvije zemlje osnovana godinama ranije, za vrijeme jednog od mandata Bakira Izetbegovića (SDA) i Željka Komšića (DF).

“Sporazum između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srbije o policijskoj saradnji ratificiran je u mandatu Bakir Izetbegović i Željko Komšić u Predsjedništvu BiH i oba doma Parlamenta BiH za vrijeme njihovog suverenog vladanja političkom scenom u BiH”, započeo je Konaković.

Prema sporazumu, dvije strane mogu u skladu sa nacionalnim zakonodavstvom formirati zajedničke timove, kadrovski i materijalno-tehnički se pomagati, a sporazum daje i mnoge druge mogućnosti.

“Nacionalno zakonodavstvo daje MUP RS velike ovlasti jer je tako uređena naša domovina.

Bakir i Željko su dakle stavili paraf na širok pojas moguće saradnje MUP-a RS i MUP-a Srbije i tako omogućili da MUP Srbije vršlja po BiH kad god poželi i kad to sa MUP RS dogovori. Danas kritikuju, galame, viču, izmišljaju i optužuju Trojku. Mislite da samo nisu znali šta usvajaju i potpisuju ili su znali, a ipak podržali?”, upitao je Konaković.

Konaković je na društvenim mrežama podijelio opis sporazuma, prema kojemu se vidi da se pred državnim parlamentarcima našao 2011. godine, kada su pored poslanika SDA većinu činili članovi SDP-a.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare