Konaković o optužbama: Dobit ću ovih dana potvrdu da u martu 2021. nisam putovao u Dubai

Vijesti 26. feb 202419:19 0 komentara

"Veliku su grešku napravili kada su udarili na časnog i poštenog Ismeta Gavrankapetanovića", poručio je u razgovoru za N1 šef bh. diplomatije i lider NiP-a Elmedin Konaković najavivši još jednom kako će podnijeti krivičnu prijavu protiv resornog ministra Nediljka Rimca, koji nije dao saglasnost za imenovanje Gavrankapetanović na čelo KCUS-a.

Konaković je u Danu uživo zaključio kako je Gavrankapetanović “danas još kredibilniji zbog njihovog napada”.

Lider NiP-a se također i osvrnuo na optužbe da je povezan sa narkokartelima kazavši da je to “jedan dobro osmišljeni plan tih negativaca koji nikada nisu dokazali nijednu svoj tvrdnju”. Dodao je da će dokazat da je to notorna laž. “Da se potvrde tačnim navodi bilo bi me sramota hodati mojom mahalom. To derogira moje ljudske kvalitete, dokazat ću da je to notorna laž”, poručio je još Konaković.

Šta je sa Izbornim zakonom BiH, je li on u paketu sa drugim zakonima?

Razdvojit ćemo tehničke i političke izmjene Izbornog zakona. Tehničke mogu ići odmah, a političke mogu ići sa drugim političkim. Pitanje člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda može sa samo rješavati u okvirima ustavnih reformi. Ne može se rješavati u ovom paketu tehničkih izmjena.

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović je dobio podršku hrvatskog premijera oko južne interkonekcije?

Kao što se Plenković zanima za poziciju hrvatskog naroda u BiH, tako i mene zanima pozicija Bošnjaka u Hrvatskoj. Kad je riječ o južno interkonekciji – ona je veoma važna za BiH, bilo bi poželjno da imamo više izvora. Nisam za to da se prave etničke podjele. Ponudili smo galantno rješenje da se u BH-Gasu daju pozicije ljudima iz HDZ-a.

Vi ste se nedavno oglasili o natpisima na pojedinim medijskim platformama koji vas dovode u vezu sa narkokartelom – negirali ste to i pozvali institucije da rade svoj posao. Da li vas je ovo izložilo riziku u smislu međunarodne reputacije?

Nije, nisam primijetio. Moglo se desiti Bosni i Hercegovini da se ozrači jednom potpunom neistinom da je njen ministar, ja lično, u vezi sa narkokartelom kada se odlučuje o budućnosti ove zemlje. To je zaista moglo biti negativno.

Mislite li da je ‘tajming’ slučajan baš u vrijeme pravljenja euroontegracijskih iskoraka?

Nije. To samo pokazuje da jedan dio naše javnosti ne zanima država Bosna i Hercegovina, njima je važniji pristup budžetu. Ja sam se obraćao ombudsmenima i ambasadama sa dokazima jednog procesa protiv mene lično – uništavanje karaktera opozicionog lidera koji je iz knjiga, iz udžbenika. Vidio sam da je to jedan dobro osmišljeni plan tih negativaca koji nikada nisu dokazali nijednu svoj tvrdnju. I ova će pasti u vodu. Dobit ću ovih dana potvrdu da u martu 2021. nisam putovao u Dubai uopšte. Ja te ljude ne poznajem. Ideja da putujem u Abu Dabi u posjetu vladi je došla od naših časnih ljudi, Bosanaca.

Jeste li spremni preuzeti odgovornost ukoliko institucije dokažu konkretnu vezu sa kriminalnim strukturama?

Naravno. Mi to zovemo europolov dokument koji nijedna agencija nije dobila od Europola. Da se potvrde tačnim navodi bilo bi me sramota hodati mojom mahalom. To derogira moje ljudske kvalitete, dokazat ću da je to notorna laž. Nikada te ljude nisam ni sreo niti vidio.

Nakon izostanka saglasnosti za imenovanje Ismeta Gavrankapetanovića na čelo KCUS-a najavili ste krivične projave protiv resornog ministra Nediljka Rimca i drugih aktera?

Dodatnom analizom samo smo potvrdili svoje stavove. Prestrašno je kako su zloupotrijebili funkciju i prestrašno je kako tumače zakone. Ministar ne da nije ponudio dokaze nego je ponudio rašomonijadu koja je razbijena od stručnih ljudi. Danas smo razgovarali sa advokatima i lično ću ih prijaviti.

Ismet Gavrankapetanović je danas još kredibilniji zbog njihovog napada. Uplašene interesne grupe su radile sve ne dođe na čelo KCUS-a čovjek sa kojim nikada ne bi mogli dogovorit tender. Bolje neka ne čačkaju mečku i nek se ne igraju sa sistemom. Veliku su grešku napravili kada su udarili na časnog i poštenog Ismeta Gavrankapetanovića.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!